Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

“Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu”, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

“Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping počeli su u utorak razgovore u Kremlju, na samitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve. U ponedjeljak već su imali “neformalni” sastanak koji je trajao više od četiri sata.

 

Stoltenberg je na press konferenciji rekao i da je sedam od 30 zemalja NATO-a ispunilo prošle godine cilj izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a, pozivajući saveznike da brže ojačaju ulaganja u obranu.

Nije spominjao o kojim se zemljama radi, ali je uputio novinare na NATO-vo godišnje izvješće koje će biti objavljeno kasnije u utorak.

“Nema sumnje da moramo učiniti više i to moramo učiniti brže. Tempo koji imamo kada je riječ o povećanju izdvajanja za obranu nije dovoljno visok”, rekao je Stoltenberg. “U opasnijem svijetu moramo više ulagati u obranu.”

Na summitu u Walesu 2014., čelnici NATO-a složili su se da će u roku od deset godina potrošiti najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu.

Ta je odluka tada bila reakcija na ono što se smatralo ozbiljno pogoršanom sigurnosnom situacijom u Europi, nekoliko mjeseci nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Gotovo deset godina nakon obećanja u Walesu i godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, NATO saveznici su prije nekoliko tjedana pokrenuli rasprave o tome kako prilagoditi cilj izdvajanja.

Odluka se očekuje na summitu NATO-a u Litvi u srpnju, a Stoltenberg je rekao da vidi cilj od 2 posto kao donju, a ne gornju granicu u budućnosti.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori