PREDSJEDNIK SBIH Efendić reagirao na Izetbegovićeve tvrdnje da će SBiH i NES stati na stranu SDA na federalnoj razini

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić reagirao je na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je gostujući sinoć na Federalnoj televiziji kazao da su sve šanse da će na kraju “SBiH i NES stati na stranu SDA” kada je riječ o formiranju vlasti na razini FBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na razini FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rješavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti formirati vladu”, napisao je Efendić na svom facebook profilu.

Predsjednik SBiH napominje kako jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od strane visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti, aludirajući na dopredsjednika FBiH Refika Lendu.

“On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene Ustava to su mu nažalost omogućile. Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnoj razini gdje vladu imenuje Zastupnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja”, naveo je Efendić i dodao:

-Identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH gdje o imenovanju vlade ne treba ključno odlučivati Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnoj razini, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset županija, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalnu nego županijske vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati., zaključio je Efendić.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori