SVETAC DANA “Sveti Vulfram “

Vrijeme:1 min, 18 sec

20.ožujka

Sveti Vulfram obratio je na kršćanstvo i sina frizijskog kralja Radboda, a na kraju i samog kralja. Vodio je tešku borbu protiv surovih i krvavih običaja, posebno protiv žrtvovanja djece poganskim bogovima.

Današnji sveti zaštitnik je Vulfram, nadbiskup Sensa. Rodio se oko 640., vjerojatno u gradiću Milly-la-Forêtu (departman Essonne, Île-de-France), kao sin Fulberta, viteza na dvoru franačkog kralja Dagoberta I. Odgojen je na dvoru kralja Klodviga II. i služio kao dvoranin kralja Klotara III. Svećenik i redovnik benediktinac, postao je 682. nadbiskup Sensa (departman Yonne, Burgundija), ali je 685. prepustio svoju nadbiskupiju svetom Amatusu.
Razdijelio je svoju zemlju i sa skupinom redovnika krenuo kao misionar na sjever. Tamo je dvadesetak godina uspješno djelovao kao propovjednik među frizijskim plemenima. Obratio je na kršćanstvo i sina frizijskog kralja Radboda, a na kraju i samog kralja. Vodio je tešku borbu protiv surovih i krvavih običaja, posebno protiv žrtvovanja djece poganskim bogovima. Spasio je mnoge ljude od smrti, među njima i Ovona, koji je postao njegov sljedbenik, redovnik i svećenik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)