SVETAC DANA”Sveti Ćiril Jeruzalemski”

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Slavni jeruzalemski biskup i crkveni naučitelj poznat po svojim katehezama u kojima je razvio i protumačio vjerske istine i nauk o sakramentima inicijacije: krštenju, potvrdi i Euharistiji. Kršćanski duhovni život prikazuje kao neprestani svjesni čin solidarnosti s Kristom, Bogočovjekom.

Crkva danas slavi sv. Ćirila Jeruzalemskog, biskupa i crkvenog naučitelja poznatog po slavnim katehezama. Radi se o 24 kateheze u kojima je sustavno prikazao nauk o sakramentima inicijacije: krštenju, potvrdi i Euharistiji. Ćiril je znao govoriti jasno i neposredno pa je bio razumljiv i jednostavnim ljudima bez naobrazbe.

Rođen je oko 315. godine u Jeruzalemu od kršćanskih roditelja koji su ga u vjeri ne samo dobro poučili nego i osvjedočili. Ćiril je imao dobro svjedočanstvo u svojoj zajednici pa nije nikakvo čudo da je izabran za biskupa 348. godine. Ipak, našao se protivnik, poluarijevac koji mu je koješta podmetnuo, pa je Ćiril morao u progonstvo u Tarz. Tamo je svojim propovijedanjem i životom čovjeka bez mane dao pravo svjetlo o sebi, pa su narod i biskup uvidjeli da je prognan nevin čovjek. Od 38 godina svoga biskupovanja, Ćiril je proveo 16 u progonstvu. Prvi carigradski opći sabor 381. godine priznao je pravovjernost biskupa Ćirila i njegov kontinuitet na biskupskoj stolici. Umro je 387. godine, a već od davnine i istočna i zapadna Crkva slave ga kao sveca. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1893. godine i crkvenim naučiteljem.

Danas je i sv. Salvator D’ora, skromni franjevački brat pomoćnik. Rođen je u Španjolskoj 1520. godine. Rano je ostao bez roditelja pa je pošao u svijet ‘trbuhom za kruhom’. Postolarskim zanatom izdržavao je sebe i sestru Blaženku. Kad se ona udala, Salvator je konačno mogao ispuniti svoju želju i otići u samostan. U franjevački red primljen je 1541. godine. Mladi je redovnik napredovao u krepostima. Njegova subraća i poglavari često nisu imali razumijevanja za njegove kreposti i svetački život, pa je Salvator prošao svoj križni put, završen teškom bolešću i smrću 18. ožujka 1567. godine. Narod ga je odmah počeo štovati kao sveca, a Crkva je priznala njegovu svetost 17. travnja 1938.

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori