James O’Brien: SAD za sve sankcionirane ima čvrste dokaze, a “osmorka” traži kazneni progon

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Za Mehmedagića su objasnili kako je zloupotrijebio javno poduzeće u interesu SDA

Za svu trojicu dan ranije sankcioniranih iz BiH, što uključuje i bivšeg ravnatelja Obavještajno- sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmicu, administracija Sjedinjenih Američkih Država ima čvrste dokaze, što je na brifingu s novinarima u BiH rekao voditelj Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu James O’Brien, piše Večernji list BiH.

Uz Mehmedagića za nezakonito prisluškivanje oporbe u interesu SDA, prijetnje i ucjene izabranim dužnosnicima te korištenje BH Telecoma kao bankomata kojim su se kupovali političari kako bi ova stranka ostala na vlasti, američko Ministarstvo financija i riznice (OFAC) na crnu listu stavilo je i ravnatelja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske Dragana Stankovića te Edina Gačanina, kojeg se povezuje s narkokartelima i drugim teškim kaznenim djelima.

Sudjelovao u Daytonu

O’Brian je naglasio da SAD radi na tome da se osigura ispravno funkcioniranje javnih institucija i da se javne institucije ne koriste za političke interese jer je to od ključne važnosti za BiH koja je aspirantica za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Govoreći o Mehmedagiću, kazao je da je on zloupotrijebio javno poduzeće u korist jedne političke stranke, što podriva Daytonski mirovni sporazum. U slučaju Stankovića kaže da je pokušao preuzeti imovinu države koja pripada svim građanima BiH kako bi o njezinoj budućnosti odlučivao jedan bh. entitet odnosno jedna politička stranka, i to je bit antidaytonskog ponašanja. Kada je u pitanju Gačanin, on je bio uključen u brojne kriminalne aktivnosti iako se, kaže O’Brien, tome nije posvetila pozornost u bh. medijima te upozorava da bi to bilo vrlo važno kako bi se zaustavilo provođenje teških kaznenih djela.

Veleposlanik James O’Brien, koji je šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu Sjedinjenih Američkih Država, kazao je da je usko vezan uz Bosnu i Hercegovinu jer je osobno nazočio potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je zadužen za pravni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je dio i Ustav BiH, a poslije toga u State Departmentu bio je zadužen za zemlje zapadnog Balkana, zbog čega ima višegodišnje iskustvo i dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini. Budući da su novinari postavili pitanje kako je moguće da se Mehmedagić našao na tome popisu iako je osobno tvrdio da ima dobre odnose sa SAD-om, O’Brien je kazao da se odluke donose nakon dugog istraživačkog procesa, koriste se svi dostupni resursi i ništa se ne događa “preko noći”.

– Veliki broj ljudi nadzire te procese. Nitko ne bi trebao biti iznenađen, a istodobno taj popis cilja na pojedinca. Nećemo ovu odluku javno objašnjavati. Usko surađujemo s institucijama koje su zainteresirane strane i dijelimo informacije. Možda će biti dodatnih koraka vezanih uz ove informacije, ali ih ne mogu predvidjeti. To je nešto što funkcionalne institucije rade. Pogledaju dokaze i poduzmu određene korake – objasnio je.

Umjesto O’Briena, na jučerašnjoj konferenciji za novinare dokaze je Tužiteljstvu BiH otkrio te pozvao na reakciju čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković. On sumnja da je njegova bivšeg zastupnika vrbovao SDA, odnosno nelegalnim postupcima bivše čelništvo OSA-e.

Poziv Tužiteljstvu BiH

– Pozivam Tužiteljstvo BiH da istraži kako je kći Nijaza Musića dobila posao 31. siječnja u OSA-i u Sektoru za sigurnosne provjere. Provjerite način, a ja tvrdim ono što sam i prije – korupcija i otimanje volje građana, Bošnjaka, koji su svoj glas dali strankama “trojke”, a ne SDA – rekao je Konaković.

Prema ranijim tvrdnjama iz političkih kuloara, SDA je jednoga zastupnika dobio trgovinom, drugoga ucjenama i prijetnjama, a trećeg nagradom. Zato Konaković spominje i njihove nadimke, Šiljo, Jakub i Mujo, a za njih se vjeruje da su donijeli 13 ruku SDA i DF-u, koji su zbog toga posve promijenili očekivani odnos snaga u bošnjačkome Klubu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a ova stranka dobila za sada kontrolni mehanizam, poziciju dopredsjednika Federacije BiH Refika Lendu.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)