REAKCIJA NA SANKCIJE SAD/SDA tvrdi da Osmica nije radio za njih

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

U lipnju 2022. godine Veleposlanstvo SAD u Sarajevu optužila je SDA da „pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”. U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima s veleposlanikom Michaelom Murphyjem, tražili da Veleposlanstvo SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe, navodi se u priopćenju SDA. Naveli su kako su tražili da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama, ali se ništa od toga nije dogodilo.

“U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i ‘surađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku’. Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca”, navedeno je u reakciji SDA.

Dok se to ne dogodi, poručili su iz SDA, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju “smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a”.

“SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će voditi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, europske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma s koje strane dolazile”, stoji na kraju priopćenja SDA.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države danas su na svoju “crnu listu” stavile bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, direktor Uprave za geodetsko-imovinske poslove Republike Srpske Dragana Stankovića, kao i Edina Gačanina, koji je označen kao vođa narko-kartela “Tito i Dino”.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori