Dodik poručio: Onog trenutka kada dirnu imovinu, predložit ću izdvajanje iz BiH

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Vladajuća koalicija u RS-u sastala se danas u Banjoj Luci nakon čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će preložiti koalicijskim partnerima u RS-u da razmotre svoj odnos prema SAD-u, nakon što se na crnoj listi te države našao i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-prvne poslove RS-a.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Amerika ovako ponaša prema našim ljudima, iako to nisam potencirao ni kad sam ja bio u pitanju. Mislim da uvoditi sankcije ministru Šeraniću, čovjeku koji je privržen vladavini prava, govori koliko su bezočni, koliko su bezobrazni. Moj odnos prema njima će biti strog, ali ćemo izgraditi zajednički stav”, najavio je Dodik.

Komentirao je Dodik i kritike na prijenos vlasništva na razine lokalnih zajednice u RS-u.

“Što je OHR? To je nešto što ne postoji, postoji visoki predstavnik koji je lažan, postoji osoblje koje opet ne postoji bez visokog predstavnika. Tako da to mogu objesiti mačku gdje hoće. OHR je previše zla nanio ovdje i Amerikanci. Devastirali su Daytonski sporazum i mislim da su u završnoj fazi degradacije Republike Srpske”, poručio je Dodik, prenosi Klix.ba.

Ponovio je svoje mišljenje oko pitanja imovine riješeno Daytonom i Ustavom.

“BiH je dobila međunarodni suverenitet, a on isključivo podrazumijeva kontakte s drugim zemljama, što nije sporno, ali je rečeno da ona nastavlja  funkcionirati po unutarnjem uređenju predviđenim Ustavom koji kaže kako je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te samo što je izričito navedeno pripada BiH, a sve drugo entitetima. Nigdje ne piše, ni u jednom članu da imovina pripada BiH. Stvar o tome da se to uvede kao problematično je uveo Ashdown. Ne može zakon o sukcesiji rušiti Ustav BiH. Sporazum o sukcesiji treba tumačiti onako kako to tvrdi Ustav. Onda bi nama recimo pripadale neke stvari. Ima stvari koje je BiH dobila i u inozemstvu, i o tome smo trebali pričati, pa da se zna koje veleposlanstvo pripada RS-u, koja FBiH”, mišljenja je.

Dodik je komentirao i odluke koje je ranije donio Ustavni sud oko državne imovine.

“Oni pokušavaju, uvoditi Ustavni sud od 2011. godine da riješe pitanje imovine, tako što Ustavni sud kaže da to pitanje nadležnost Parlament BiH. Nigdje ne piše da je to tako. Ustavni sud nije taj koji može to propisati niti može donositi privremene mjere. Ustavni sud ne može raditi mnoge stvari. Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo što, a znam da pokušavaju iscenirati ovoga što prima plaću od 24.000 eura mjesečno da donese neki zakon na razini BiH, istog trenutka je donio odluku o odvajanju Republike Srpske. Istog trenutka, neka računaju, da će se održati sjednica Narodne skupštine RS-a i ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz BiH onog trenutka kad zadiru u imovinu”, najavio je Dodik.

“Mi nećemo niti milimetra nigdje ući. Stalno prizivaju neki sukob. Mi ćemo RS braniti, nemamo razloga nekoga napadati. RS je naš grunt, i BiH je sastavljena od entieta. Nama su dana prava Daytonom i mi ih uzimamo”, poručio je.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)