VELIKI UDARAC BAKIRU IZETBEGOVIĆU/ Osmica završio na američkoj crnoj listi, poticao kandidate Osmorke da podrže SDA

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Američki State Department stavio je danas na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg ravnatelja OSA-e.

Osman Mehmedagić Osmica se dovodi u vezu s vrhom SDA, a prošle godine je uhićen zbog krivotvorenja diplome i zloupotrebe službenog položaja.

Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” , grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku, prenosi Avaz.

– U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić (Mehmedagić) zloupotrijebio je državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH . Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS).

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za sudioništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili izravno ili neizravno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori