POTECIJALNI KANDIDAT ZA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA DESANTIS/Obrana Ukrajine nije vitalni američki interes, cilj bi trebao biti mir

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Ron Desantis, guverner Floride i potencijalni kandidat na američkim predsjedničkim izborima sljedeće godine, za Fox News izjavio je kako obrana Ukrajine od ruske invazije nije vitalni interes SAD-a. DeSantis je zapravo ponovio primjedbe predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja, koji je kritizirao Bidenovu administraciju da ispisuje “bjanko ček” Ukrajini.

“Iako SAD ima mnoge vitalne nacionalne interese – osiguravanje naših granica, rješavanje krize spremnosti unutar naše vojske, postizanje energetske sigurnosti i neovisnosti te kontrolu gospodarske, kulturne i vojne moći Kineske komunističke partije – daljnje zapetljavanje u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije nije jedan od njih”, rekao je DeSantis odgovarajući na upitnik koji su novinari Fox Newsa postavili nekolicini deklariranih i potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata.

“Mir bi trebao biti cilj”

Iako je DeSantis priznao kako bi “mir trebao biti cilj”, upozorio je da bi slanje trupa ili naprednog oružja poput borbenih zrakoplova F-16 i projektila dugog dometa “riskiralo eksplicitno uvlačenje Sjedinjenih Država u sukob i približavanje vrućem ratu između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila”.

DeSantisove izjave dolaze u trenutku kad se Rusija priprema za pokretanje proljetne ofenzive. Republikanski članovi Kongresa su se podijelili oko pitanja stalne potpore Sjedinjenih Država Ukrajini, pri čemu dio njih osobito zamjera troškove potpore, piše Politico.

“Deseci tisuća Amerikanaca svake godine umiru od narkotika”

DeSantisove primjedbe po tom pitanju su slične primjedbama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da obrana zemlje od Rusije nije vitalni interes SAD-a, ali je vitalna za Europu. DeSantis je u svom istupu naglasio važnost davanja prioriteta obrani SAD-a, posebice na južnoj granici.

“Ne možemo dati prioritet intervenciji u eskalirajućem stranom ratu u odnosu na obranu vlastite domovine, pogotovo jer deseci tisuća Amerikanaca svake godine umiru od narkotika koji se krijumčare preko naše otvorene granice, a arsenali oružja kritični za našu sigurnost brzo se iscrpljuju”, zaključio je.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)