Seniori/Po bod za Hrvatsku i Nizozemsku u dramatičnom raspletu

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

Hrvatska rukometna reprezentacija odigrala je neodlučeno 25:25 s Nizozemskom u 4. kolu kvalifikacija Skupine 5 za EURO 2024. godine. Bila je Hrvatska u ogromnom zaostatku u prvom dijelu, ali se nevjerojatnim karakterom vratila. Na kraju je imala napad za pobjedu, ali ga nije realizirala.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 8/22, M. Šego 2/13, D. Duvnjak 2/5, M. Šoštarić 1/1, J. Šarac 0/3, I. Karačić 2/6, K. Sirotić 1/1, M. Maraš 5/9, V. Načinovć 1/3, M. Štrlek -/-, N. Grahovac 2/2, T. Lučin 4/5, F. Glavaš 4/5, Z. Srna -/-, L. L. Klarica 2/4, M. Jelinić 1/1, izbornik: Goran Perkovac

NIZOZEMSKA: B. Ravensbergen 15/40, A. Versteijnen -/-, I. Stavast 1/1, R. Ten Velde 5/6, R. Schoenaker -/-, E. Kooijman -/-, L. Steins 2/4, S. Benghanem 1/3, B. Schagen 3/4, L. Kooij -/-, K. Green 1/1, N. G. Verteijnen 0/1, J. Smits -/-, K. Smits 4/7, T. Jansen 2/3, D. Baijens 6/7, izbornik: Staffan Olsson (Šve)

U odnosu na prvi susret, izbornik Goran Perkovac napravio je nekoliko promjena u momčadi. U ekipu je uvrstio Karpa Sirotića, Nikolu Grahovca i Marin Jelinića, a svoje mjesto na tribini uz Matu Šunjića našli su David Mandić, Ilija Brozović i Luka Stepančić. Nizozemska je nastupila s potpuno istim sastavom kao i u Eidhovenu.

Osječki Gradski vrt bio je pun kao šipak. Sjajno ozračje trebalo je dati dodatnu snagu našoj momčadi. Izbornik je susret otvorio s postavom Marin Šego na vratima, Manuel Štrlek i Mario Šoštarić na krilima. Crta je pripala Veronu Nančinoviću, a na vanjskim pozicijama bili su Josip ŠaracDomagoj Duvnjak i Luka Lovre Klarica. Nizozemci su nas čekali u obrani 6-0. Naši su odgovorili na isti način.

Nisu dobro počeli susret naši rukometaši. Nizozemski vratar zaustavio je dva napada, jedanput su pogodili vratnicu i napravili jednu tehničku pogrešku pa je Nizozemska vrlo lako došla do 1:4. Premda smo se u jednom trenutku primakli na minus dva, nismo imali pravi protok lopte u napadu, a gosti su kažnjavali svaku našu pogrešku i u 11. minuti već bili na plus četiri (3:7). Zbog toga je izbornik morao pozvati minutu predaha.

Postalo je zabrinjavajuće kada su gosti otišli na pet razlike. Ušao je Tin Lučin i uspio nas s dva pogotka ipak vratiti u utakmicu. Na vrata je uskoro stao Dominik Kuzmanović. Nažalost, bio je to samo trenutni bljesak Hrvatske. Nizozemska je nezaustavljivo punila našu mrežu i u 19. minuti već bila na velikih šest razlike (7:13).

Srećom, nizozemski stroj je malo usporio pa je Hrvatska serijom 6:1 dvije minute prije predaha došla na minus jedan (13:14). I nekako nam dala nadu da sve nije izgubljeno, da ova osječka priča može imati sretan kraj. Sjajno je u tim trenucima igrao mladi Mateo Maraš koji je postigao 3 pogotka. Ali je odradio i izvrsnu obrambenu zadaću. Na kraju su naši izvukli odličan rezultat na poluvremenu od 14:15 s obzirom da su u jednom trenutku bili u zaostatku od 6 pogodaka. Lakše se definitivno disalo nakon takvog raspleta.

Furiozno su naši otvorili drugo poluvrijeme. Marin Šego je obranio sedmerac, a Mateo Maraš zabio za izjednačenje 15:15. Bilo je to tek drugo izjednačenje u susretu. Nakon toga igralo se pogodak za pogodak. Trebalo je čekati pravi trenutak za preuzimanje vodstva. Prva prilika je bila nakon deset minuta nastavka. Ali je nismo iskoristili. Ali jesmo drugu u 42. minuti. Zabio je u kontri Karpo Sirotić (20:19). Nizozemski izbornik morao je pozvati minutu predaha.

Igra živaca s minimalnim vodstvom pa izjednačenjem nastavila se sljedećih desetak minuta. Umor se polako počeo osjećati na obje strane. Nizozemska je ipak bolje reagirala u tim trenucima i s dva pogotka za redom devet minuta prije kraja otišla na dva razlike (23:25). Trebalo je dakle krenuti ispočetka. Prvo je Duvnjak zabio za smanjene zaostatka na samo minus 1, a zatim i Lučin za izjednačenje. Imala je Hrvatska i priliku za pobjedu u zadnjim sekundama susreta, ali udarac Domagoja Duvnjaka ne ulazi u Nizozemsku mrežu.

Najbolji u hrvatskim redovima s pet pogodaka bio je Mateo Maraš. Po četiri su dodali Tin Lučin i Filip Glavaš. Dominik Kuzmanović upisao je osam obrana. Kod Nizozemske najbolji Dani Baijens sa šest golova od sedam pokušaja.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024: 4. KOLO
HRVATSKA – NIZOZEMSKA 25:25

 

hrs.hr/ https://hrs.hr/ /Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)