PRIJETNJA KOMŠIĆEVOG ZASTUPNIKA/ZUHRIĆ: Schmidt će snositi posljedice ako izbaci SDA iz vlasti, novu odluku za FBiH možda ne bi provodili

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Albin Zuhrić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH te donedavni savjetnik drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića,  nazvao je odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta ‘budalastima’. Najavio je da DF i SDA vjerojatno ne bi provodili eventualnu novu Schmidtovu odluku koja bi omogućila formiranje Vlade FBiH u kojoj ne bi participirala ‘koalicija SDFA’. Također, zaprijetio je Schmidtu da će ‘snositi posljedice’ ako donese takvu odluku.

Zuhrić je za BHRT komentirao proces formiranja vlasti u FBiH, a na pitanje hoće li DF participirati u novoj Vladi FBiH, Zuhrić odgovara:

“To ne zna nitko. Niko ne zna kakva će biti Vlada FBiH. Bez obzira što građani misle tko što dogovara sa strane i imaju li planovi, ja koliko sam upućen, zaista se ne zna”.

On smatra da se u formiranje vlasti u FBiH krenulo naopako i da će netko morati popustiti kako bi se krenulo naprijed. Ističe svoj stav kako je trebao teći proces formiranja.

“Stav DF-a bi trebao biti takav da stranke koje imaju rukovodstvo FBiH moraju prve sjesti razgovarati i pokazati želju da se formira vlast. Tako je trebalo raditi od početka pa onda vidjeti treba li još netko participirati u njoj, koliko je to ruku da bi bila stabilna većina. Pokušati formirati vlast i bez SDP-a bi bilo besmisleno”, kazao je za jutarnji program BHRT-a.

Zaključuje da DF ne pokušava dogovarati većinu koja bi isključivala stranke Osmorke, ali ističe da ta koalicija već ne postoji.

“Imali su većinu prilikom glasovanja za rukovodstvo FBiH u Parlamentu, ali nije ni bilo izbora. Mogli ste ili podržati te prijedloge ili biti protiv jer drugog prijedloga nije bilo. Tu su stvari bile čiste, ni od koga se nije očekivalo da napravi neki veliki korak”, naveo je Zuhrić.

Komentirao je mogućnost da visoki predstavnik donese izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH uputivši i prijetnju da će odgovarati za svoje postupke ako donese odluku o zaobilaženju SDA iz federalne vlasti.

“Ja bih racionalno uvijek rekao da neće donijeti ništa, ali on ni ranije nije donosio racionalne odluke, nego je u par navrata donio vrlo budalaste odluke i imao je i takvih izjava. Ja ne znam što se od tog čovjeka može očekivati. Građani znaju i on treba znati da će snositi odgovornost tko god to uradi”, naglasio je.

Osim toga rekao je da takvu Schmidtovu odluku vjerojatno ne bi ni provodili.

“Nisam siguran da bi se provodila takva odluka kad bi je on donio”, kazao je Zuhrić.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)