POLITICO/Polako puca ratno jedinstvo Amerike i Ukrajine, iza kulisa problemi

Vrijeme:6 min, 20 sec

 

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina uglavnom su u skladnim odnosima otkako je administracija predsjednika Joea Bidena obećala podršku “koliko god bude potrebno” u otporu moskovskoj invaziji. No, nakon više od godinu dana rata, između Washingtona i Kijeva iza kulisa pojavljuju se sve veće razlike u ratnim ciljevima, a naziru se i potencijalne žarišne točke oko toga kako će i kada sukob završiti, piše Politico.

“Administracija nema jasan politički cilj. Je li to odugovlačenje sukoba, odnosno upravo ono što želi Vladimir Putin? Dati im samo dovoljno da prežive, a ne i da pobijede? Trenutno ne vidim politiku pobjede, a ako je nemamo, što onda zapravo radimo?” rekao je zastupnik Michael McCaul, republikanac iz Teksasa, predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

U javnosti je bilo malo razilaženja između Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Njihovo savezništvo bilo je iskazano u veljači kada je američki predsjednik došao u tajni i dramatični posjet Kijevu.

Nove točke napetosti

Ali na temelju razgovora s 10 dužnosnika, parlamentarnih zastupnika i stručnjaka, pojavljuju se nove točke napetosti – sabotaža plinovoda na dnu Atlantskog oceana, brutalna i iscrpljujuća obrana strateški nevažnog ukrajinskog grada te plan borbe za regiju u kojoj su ruske snage stalno nazočne gotovo cijelo desetljeće, piše Politico.

Visoki dužnosnici američke administracije tvrde da je jedinstvo između Washingtona i Kijeva čvrsto, ali pukotine koje su se pojavile između SAD-a i Ukrajine sve su šire.

Problem Bahmuta

Rusija devet mjeseci drži pod opsadom Bahmut. Treba reći da bi zauzimanje jugoistočnog ukrajinskog grada malo promijenilo ratnu situaciju. Postao je žarište borbi posljednjih tjedana, ruski vojnici i zatvorenici iz plaćeničke Wagnerove skupine vode borbu protiv ukrajinskih snaga. Obje strane pretrpjele su teške gubitke i pretvorile grad u ruševine.

Ukrajina se ukopala, odbijajući napustiti uništeni grad unatoč golemoj cijeni.

“Svaki dan obrane grada omogućuje nam da dobijemo na vremenu, prikupimo rezerve i pripremimo se za buduće ofenzivne operacije. Istovremeno, u ovim borbama neprijatelj gubi najspremniji i najsposobniji dio svoje vojske – Wagnerove jurišne trupe”, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirskij, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Američki ministar obrane: Važnost Bahmuta je više simbolična nego strateška
Više američkih dužnosnika počelo se brinuti da Ukrajina troši toliko ljudstva i streljiva u Bahmutu da bi to moglo umanjiti njihovu sposobnost da pokrenu veliku protuofenzivu u proljeće, prenosi Index.

“Ne želim zanemariti ogroman napor koji su ukrajinski vojnici i njihovi lideri uložili u obranu Bahmuta, ali mislim da je to više simbolična nego strateška i operativna vrijednost”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin. Kijev je dosad ignorirao mišljenje Washingtona.

Istodobno procjena američkih obavještajnih službi sugerira da je “proukrajinska skupina” odgovorna za uništenje plinovoda Sjeverni tok prošle jeseni. Novi obavještajni podaci, o kojima je prvi izvijestio The New York Times, bili su šturi, ali činilo se da su oborili teoriju da je Moskva odgovorna za sabotiranje plinovoda koji je isporučivao ruski plin u Europu.

Poruka Bidenove administracije Kijevu

Obavještajni analitičari ne vjeruju da su Zelenski ili njegovi suradnici bili umiješani u sabotažu, ali Bidenova administracija signalizirala je Kijevu – slično kao što je to učinila kada je automobil-bomba u Moskvi prošle godine usmrtila kćer istaknutog ruskog nacionalista – da se određena djela nasilja izvan granica Ukrajine neće tolerirati.

Povremeno je bilo i frustracija oko američke isporuke oružja Ukrajini. SAD je poslao daleko najviše oružja i opreme na ukrajinski front, ali Kijev je uvijek gledao naprijed prema sljedećim isporukama.

Iako je većina u vošingtonskoj administraciji imala razumijevanja za potrebu Kijeva da se obrani, bilo je gunđanja zbog stalnih zahtjeva i povremeno zbog Zelenskog koji nije pokazao odgovarajuću zahvalnost, ističu dvojica dužnosnika Bijele kuće koja su željela ostati anonimna.

Upitno slanje dalekometnih projektila

“Mislim da je administracija podijeljena, Vijeće za nacionalnu sigurnost je podijeljeno oko toga koje oružje poslati u Ukrajinu”, rekao je McCaul, koji je u stalnom kontaktu s visokim Bidenovim dužnosnicima: “Razgovaram s mnogim najvišim vojnim čelnicima i oni uglavnom podržavaju slanje ATACMS-a (napredni dalekometni projektil zemlja-zemlja, op.a.).”

Administracija nije poslala spomenute dalekometne projektile jer ih ima malo u američkom arsenalu. Također postoji strah da bi Ukrajina mogla napasti udaljene ruske ciljeve, potencijalno eskalirajući rat.

Nedavno izvješće da je Pentagon blokirao Bidenovu administraciju da podijeli dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima s Međunarodnim kaznenim sudom također je stavilo još jednu mrlju u narativ jedinstva.

Dužnosnici Bijele kuće bili su užasnuti kada je priča The New York Timesa izašla u javnost, u strahu da bi to moglo naštetiti moralnom argumentu koji je SAD zastupao podupirući Ukrajinu protiv ruskih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Američka administracija je naglasila da je savez između Sjedinjenih Američkih Država i saveznika te Kijeva ostao jak i da će trajati sve dok rat bjesni.

Rastuće nesuglasice

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da je Bijela kuća “u stalnoj komunikaciji s Ukrajinom jer podržava obranu njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”. Budući da Putin ne pokazuje znakove zaustavljanja rata, dodala je Watson, “najbolje što možemo učiniti jest nastaviti pomagati Ukrajini da uspije na bojnom polju kako bi izborila što je moguće bolju poziciju za pregovaračkim stolom kada za to dođe vrijeme”.

Ali rastuće nesuglasice mogu nagovijestiti veće podjele oko toga kako će rat završiti.

Iako je Biden obećao nepokolebljivu potporu, a blagajna za sada ostaje otvorena, SAD je Kijevu jasno dao do znanja da ga ne može beskonačno financirati na ovoj razini. Iako je potpora Ukrajini uglavnom bila posljedica suglasja obiju stranaka, sve više republikanaca počelo je izražavati skepticizam o korištenju američkog novca za potporu Kijevu bez kraja rata na vidiku.

Među onima koji su izrazili sumnju u potporu dugoročnom planu je i predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Kevin McCarthy, koji je rekao da SAD neće ponuditi “bjanko ček” Ukrajini i odbio poziv Zelenskog da otputuje u Kijev i upozna stvarnost rata.

“Vidim male pukotine”

“Uvijek postoje neka trvenja. Zelenski je ušao u razmjenu mišljenja s McCarthyjem, izgledalo je kao da McCarthyja treba educirati, a ne raditi s njim”, rekao je Kurt Volker, posebni predsjednički izaslanik za Ukrajinu tijekom Trumpove administracije.

Ali mnogi promatrači ističu izvanredno transatlantsko jedinstvo, hvaleći čvrsto držanje alijanse unatoč ekonomskoj i političkoj cijeni rata.

“Vidim male pukotine, ali one su postojale između SAD-a i Ukrajine čak i prije velike invazije u veljači, kao i u razdoblju nakon invazije”, rekla je Shelby Magid, zamjenica direktora Euroazijskog centra Atlantskog vijeća.

“Zelenski je i prije izricao oštre primjedbe prema SAD-u, a Bijela kuća je izražavala neslaganje s njim – javno i privatno – u određenim aspektima, ali to nije promijenilo niti umanjilo ukupnu potporu i partnerstvo SAD-a”, dodala je.

Problem s Krimom

Krizne točke još postoje na horizontu. Inzistiranje Zelenskog da se cijela Ukrajina – uključujući Krim, koji je pod kontrolom Rusije od 2014. godine – vrati Ukrajini prije početka bilo kakvih mirovnih pregovora samo bi produžilo rat, vjeruju američki dužnosnici. Državni tajnik Antony Blinken signalizirao je Kijevu da bi ukrajinsko potencijalno ponovno zauzimanje Krima bila crvena linija za Putina, što bi moglo dovesti do dramatične eskalacije iz Moskve.

Štoviše, Pentagon je dosljedno izražavao sumnju hoće li ukrajinske snage – unatoč tome što su naoružane sofisticiranim zapadnim oružjem – moći istisnuti Rusiju s Krima.

Biden se zasad i dalje drži svog refrena da će SAD sve odluke o ratu i miru prepustiti Zelenskom. No diljem Washingtona počelo se šuškati o tome koliko će to biti održivo dok se rat zahuktava, a naziru se i novi predsjednički izbori u SAD-u.

“Nikada u povijesti nije bilo rata bez prepreka i izazova”, rekao je demokratski zastupnik iz Colorada Jason Crow, vojni veteran i član HFAC-a: “Nije pitanje trpe li Ukrajinci neuspjehe, nego kako na njih reagiraju i kako ih prevladavaju. Ukrajina će pobijediti, porazit će Rusiju i ostati slobodna.”

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori