Papa Franjo: Bilo me je malo sram biti u kolicima

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Papa Franjo ne razmišlja o ostavci, ali u novom televizijskom intervjuu objašnjava što bi ga na kraju dovelo do toga: “Umor koji znači da više ne možete jasno vidjeti stvari. Nedostatak jasnoće, sposobnosti procjenjivanja situacija. Papa Franjo se na početku “malo sramio” što ovisi o invalidskim kolicima. Rekao je to u intervjuu za švicarski RSI. Ulomci su se pojavili na internetu u petak unaprijed, a intervju bi trebao biti emitiran na televiziji u nedjelju 12.3 2023.. Papa Franjo je komentirao i moguću ostavku na mjesto pape. “Fizički problem” mogao bi biti jedan od razloga zbog kojih bi u budućnosti razmišljao o takvom potezu. Drugi razlog može biti “umor, što znači da više ne možete jasno vidjeti stvari. Nedostatak jasnoće, sposobnosti procjenjivanja situacija”.

Zahvalan sam ljudima koji me poznaju, jer mi govore istinu: stvari idu dobro. Ali molim vas da me upozorite na vrijeme”, objasnio je svoj pristup papa Franjo koji je 86-godišnjak. Početkom veljače papa Franjo je u razgovoru s isusovcima u Africi rekao da ostavka papa ne smije postati “moda” već da ostane iznimka. “Benedikt XVI. je imao hrabrosti to učiniti jer nije imao snage nastaviti zbog svog osobnog zdravlja. To mi trenutno nije na dnevnom redu. Vjerujem da je papinska služba doživotna. Ne vidim razloga zašto ne bi bila”, rekao je Papa. Zdravstveno stanje sadašnje crkvenog poglavara već je neko vrijeme promjenljivo. Prije otprilike godinu dana papa Franjo je doživio prijelom koljena. A od prošlog svibnja papa – Argentinac većinu svojih obaveza obavlja u invalidskim kolicima. Osim toga, u siječnju se saznalo da mu se vratila crijevna bolest, divertikulitis. Godine 2021. poglavar Katoličke crkve je operiran zbog upale crijeva.

Jednostavniji papinski pogrebi

Papa Franjo je u intervjuu za RSI ponovno istaknuo dobar odnos sa svojim prethodnikom Benediktom XVI., koji je preminuo na Staru godinu. „Tako je bilo veliko zadovoljstvo s Benediktom XVI. razgovarati. Mišljenje bivšeg pape uvijek je bilo “uravnoteženo, pozitivno”. Kad su se posljednji put sreli na Božić, papa Franjo je vidio “da se zemaljski život pape emeritusa Benedikta XVI. naglo bliži kraju”. Nakon “trijeznih pogrebnih svečanosti” za papu emeritusa Benedikta XVI., zapitao se papa Franjo, i najavio da bi sprovodi papa u budućnosti trebali biti još jednostavniji. Papa Franjo je rekao da su oni koji su bili zaduženi za sprovodne ceremonije razbijali glavu kako bi organizirali sprovod neslužbenog pape. Bilo je teško napraviti razliku. Ujedno je i sam taj događaj shvatio kao priliku da pojednostavi “ceremoniju ukopa budućih papa, svih papa”. Treba ukloniti “stvari” “koje ne pristaju liturgijski”.

Kathpress 10.3.2023.

 

Vladimir Trkmić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)