Obranom Bahmuta kupujemo vrijeme za pripremu protuofanzive

Vrijeme:2 min, 15 sec

Situacija oko Bahmuta i dalje je teška, ali ukrajinske snage odbijaju sve ruske pokušaje zauzimanja grada, rekao je zapovjednik kopnenih snaga general pukovnik Oleksandr Sirski. “Sve neprijateljske pokušaje zauzimanja grada odbili smo topništvom, tenkovima i drugim vatrenim oružjem”, rekao je.

“Vagnerovci napadaju iz više smjerova”

Sirski je rekao da ruska plaćenička skupina Wagner “napada iz nekoliko smjerova pokušavajući proboj naših obrambenih linija i napredovati prema središnjem dijelu grada”. Reuters nije mogao neovisno provjeriti to izvješće.

Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka obrane grada, ali je Sirski rekao da to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofenzivu. “Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu bojišnicu na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja”, rekao je Sirski u priopćenju za javnost.

Prigožin: Blizu smo centra Wagnera

“Potrebno je kupiti vrijeme za stvaranje zaliha i pokretanje protuofenzive koja nije daleko.” U videu objavljenom jučer Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegove snage blizu administrativnog središta grada.

Stojeći na krovu visoke zgrade u, kako se tvrdi, Bahmutu Prigožin je pokazivao prema zgradi u daljini. “To je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada”, rekao je u punoj ratnoj opremi. “Udaljena je kilometar i dvjesto metara.”

Govoreći dok je topništvo tutnjalo u pozadini Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više streljiva od vojske i “krenuti naprijed”. Wagner je predvodio ofenzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut. Obje strane pretrpjele su velike gubitke.

Golema ljudska cijena ruskog napada

Ukrajinsko ministarstvo obrane u subotu je izvijestilo da su njegove snage odbile “više od 100 neprijateljskih napada” tijekom prošlog dana duž istočne bojišnice. U intervjuu za francuski list Journal du Dimanche zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina naglasila je ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut.

“Tisuće ruskih vojnika poginule su velikom brzinom u toj bitki”, rekla je pa dodala: “Ljudska masa njezina pješaštva zastrašujuće je oružje, čini se neiscrpnim u količini i vremenu.” Ali čak i da zauzme “mali grad”, dodala je, “to neće utjecati na strateške koridore koje još uvijek kontroliramo u regiji”.

Britanska vojna obavještajna služba rekla je da rijeka Bahmuta u središtu grada sada označava liniju bojišnice. “Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja ide u smjeru sjever-jug kroz otvoreni prostor širine 200 do 800 metara”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

“Zona ubijanja”

“To je područje postalo zona ubijanja, što ga vjerojatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu.”

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj obrani i predstavljalo bi korak prema zauzimanju cijele industrijske regije Donbas, glavne ruske mete.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori