HRVATSKA/Kanadska kraljevska mornarica uplovila u splitsku luku

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

​​F​regat​a​ Kanadske kraljevske mornarice​, kanadski brod Njegovog veličanstva (HMCS) Fredericton uplovio je u nedjelju u splitsku Gradsku luku.

Fregata Fredericton će u posjetu Splitu ​biti ​od 12. do 16. ožujka​ zajedno s drugim brodovima Stalne NATO-ove Pomorske skupine 2 (SNMG2) u sklopu operacije REASSURANCE, kao kanadske potpore NATO-ovim mjerama osiguranja i odvraćanja​. Preostala četiri broda će u splitsku luku uploviti u ponedjeljak tijekom jutra​.

​Kako kažu u kanadskom Veleposlanstvu, ​HMCS Fredericton je fregata klase Halifax koja je u službi od 1994. i može učinkovito odgovoriti na različite operativne nepredviđene situacije, kako u Kanadi tako i u inozemstvu, u ime kanadske Vlade.​

Taj ratni brod je sudjelovao u nekoliko NATO misija, uključujući u dvije stalne NATO-ove pomorske skupine. Dodijeljen je kanadskim Pomorskim snagama Atlantic (MARLANT), s matičnom lukom u Halifaxu, Nova Škotska. Zapovjedni časnik HMCS Frederictona je zapovjednik Matthew Mitchell.

​Iz Ministarstva obrane RH ranije su izvijestili da će skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit​i Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru.

​”U​ sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS “James e Williams” (DDG-95), fregata Grčke RM HS “Psara” (F-454), fregata Turske RM TCG “Barbados” (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS “De Zeven Provincien” (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS “Fredericton” (F-337).​

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS)​”. ​Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja, doznaje se u Ministarstvu obrane Hrvatske​.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ponedjeljak ​će ​primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu, a dogovoren je i sastanak u uredu grada.​ ​Ova skupina NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih, prenosi Hina.

 

rtv-hb.com/  https://rtv-hb.com/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)