BEOGRAD/Danas dvadeset godina od ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića

Vrijeme:53 sec

 

Premijer Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položit će danas vijenac na mjestu na kojem je prije 20 godina izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Na Đinđića je pucano 12. ožujka 2003. godine u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha.

U ubojstvu su učestvovali bivši pripadnici Јedinice za specijalne operacije i pripadnici kriminalnog “zemunskog klana”, ali politička pozadina atentata još nije otkrivena.

Za njegovo ubojstvo su na po 40 godina zatvora osuđeni nekadašnji zapovjednik ЈSO Milorad Ulemek Legija i pripadnik Јedinice za specijalne operacije (ЈSO) Zvezdan Јovanović kao neposredni izvršitelj kao i desetorica sudionika, dok su dvojica vođa “zemunskog klana” Dušan Spasojević i Mile Luković Kum ubijeni u policijskoj akciji prilikom uhićenja, podsjeća RTRS.

Đinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci bilo više stotina tisuća gradana.

Za vrijeme Đinđićevog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori