SNJEŽNI ARMAGEDON/‘Ciklon bomba’ koja je okovala SAD stigla do Europe, svi će biti na udaru

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Snježna oluja “Ledeni Armagedon”, koja je prethodnih mjeseci paralizirala Sjedinjene Američke Države i Kanadu, sada stiže i u Europu. Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature posljednjih dana u ozbiljnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana pasti rekordne količine snijega.

Naime, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je kako se očekuje da će na području otočne države pasti više od 38 centimetara snijega.

Zatvorene škole, otkazani letovi

Više od 100 škola diljem Walesa već je zatvoreno, a najmanje 27 letova iz zračne luke Bristol je otkazano. Zbog toga su izdana upozorenja na daljnje moguće izmjene u cestovnom i zračnom prometu, a očekuje se da će neka ruralna područja ostati bez električne energije.

Predviđa se da će najgore proći središnja Engleska, gdje građani mogu očekivati da ostanu bez interneta i svih drugih komunikacijskih kanala.

Sky News piše kako meteorolozi predviđaju da bi u Yorkshireu na sjeveru Engleske snijeg mogao padati 31 sat bez prestanka. Temperatura zabilježena u selu Kinbraisu u sjevernoj Škotskoj u utorak navečer, kada je izmjereno -15,4 Celzijeva stupnja, najniža je ove godine, a očekuje se da će nastaviti padati.

I dok na jugu Engleske pada snijeg kao posljedica hladne fronte, na obali Sjevernog mora, na istoku Engleske, očekuje se tzv. morski snijeg. Nastaje kada ledena zračna masa koja se kreće iznad toplije površine Sjevernog mora postane bogata vodenom parom i donese snijeg na englesku obalu Sjevernog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snijega.

Proglašen alarm

Tim povodom oglasila se i glasnogovornica engleskog hidrometeorološkog zavoda Nicole Maxey, koja je kazala da se Engleskoj sa sjevera približava arktički morski zrak te da će upravo on izazvati snježnu oluju koja će se proširiti na cijelu zemlju do kraja tjedna.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje treće razine za hladno vrijeme, što znači da će se kontaktirati ranjive i visokorizične osobe, a zdravstvene službe očekuju nagli porast potražnje za skrbi.

Savjetuju zagrijavanje domova na minimalno 18 Celzijevih stupnjeva, posebice za one koji su nepokretni, dugotrajno bolesni ili stariji od 65 godina.

Zbog toga su dvije elektrane na ugljen ponovno počele proizvoditi struju, iako su prestale s radom tek prije nekoliko dana.

Posebno zabrinjava što meteorolozi nisu sigurni u svoje procjene i ne mogu jamčiti da se ovaj ledeni val neće proširiti na ostatak Europe. Također, hladno vrijeme sa snijegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo na sjever Njemačke i Poljske, a uz obilan snijeg temperature su pale ispod nule.

Inače, arktički morski zrak, koji je sada stigao u Britaniju, u prosincu je posjetio SAD. Tamošnji su meteorolozi ovoj snježnoj mećavi dali ime koje vjerno dočarava njenu razornu moć – “ciklonska bomba”.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori