MEĐUNARODNE REAKCIJE – POZITIVAN PRESEDAN LUCOVIĆ I KARAMATIĆ/Ratnohuškačke izjave i podržavanje istih nisu dobrodošle u javni diskurs

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović još je jednom šokirao bh. javnost svojim ratnohuškačkim izjavama, točnije izjavom da Bošnjaci moraju braniti institucije Bosne i Hercegovine na svaki način pa i oružjem ako bude trebalo. Izjavio je to 4. ožujka za MTV Igman gdje je javno pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u Bosni i Hercegovini.

Na izjavu poglavara Islamske zajednice prvi je reagirao Hrvatski narodni sabor, zatraživši hitnu i javnu ispriku. „Reakcija Hrvatskog narodnog sabora je važna čisto da uđe u eter ova izjava. Da hrvatski narod zna da postoji jedna cijela grupacija koja se ne slaže s tom cijelom pričom. Na Kavazovića to sigurno nije utjecalo niti možemo očekivati ispriku. U konačnici, da se bojao reakcije bilo koga izvan islamske zajednice, onda to ne bi ni rekao“, kazao je za naš radio Mario Karamtić, predsjednik HSS BiH i član predsjedništva HNS-a BiH.

„Ta priča o zveckanju oružjem, ratu, spominjanje bilo kakvog nasilja nakon trideset godina od rata i forsiranje takvih oblika razgovora nikako nije dobro i potiče još jednu nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Dolijeva ulje na vatru i potiče određenu nestabilnost ne samo među ljudima, nego i političkim nepovjerenjem u institucije. Političke stranke u Bosni i Hercegovini, bile one iz RS ili iz FBiH, uvijek na neki način govore kako Bosnu i Hercegovinu treba dovesti u jedno stabilnije područje i odmaknuti ih od sumanutih izjava, a onda se dogodi jedan ovakav sunovrat. I to nije prvi takav istup. Bilo je još bošnjačkih predstavnika koji su s ovakvom ili sličnom retorikom prišli u javnost. Ovakve izjave i podržavanje istih nisu dobrodošle u javni diskurs“, kazao je politolog Marko Lucović. Lucović smatra da si Kavazović dopušta ovakve izjave zbog političke nestabilnosti nakon prošlih općih izbora. „Intervencijom visokog predstavnika u listopadu u Izborni zakon, stalno se pokazuje to bošnjačko nezadovoljstvo. Ispadanjem SDA iz vlasti, strukture su vrlo poljuljane i sada one svim silama pokušavaju stvari vratiti na početno stanje, jer su navikli da im se u proteklih trideset godine na neki način pogoduje“, kazao je Lucović odgovarajući na pitanje čemu „dugujemo“ takvu retoriku poglavara islamske zajednice.

I dok osude dolaze sa svih strana, bošnjačke stranke i mediji svoga opravdavaju

I dok osude dolaze sa svih strana, bošnjačke stranke i mediji opravdavaju ratnohuškačku retoriku.Tako imamo Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana predsjedništva koji problem prebacuje na Dodika i Srbe. Elmedin Dino Konaković, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara te neformalni vođa bošnjačke koalicije stranaka umanjuje izjave poglavara i ne vidi problem.

Karamatić smatra da nema puno razlike između SDA i njihove opozicije. „Nema nikakve razlike između SDA, SDP-a, Naroda i pravde ili bilo koje druge bošnjačke stranke. Oni nama svi isto misle. Sjetit ćemo se naših starih koji su uvijek govorili da u Turčinu vjere nema. To je jednostavno tako. Iz koje god političke opcije dolazili, oni svi misle isto o Hrvatima, o kršćanima. Njima je vjera iznad njihove nacije i iznad svega. Svakom muslimanu iz Bosne i Hercegovine je bliži musliman iz Sirije nego susjed s kojim djeli mrginj, a zove se Jovan ili Ivan“, kazao je Karamatić.

Na istom tragu razmišljanja je i politolog Lucović. „Sve političke stranke iz bošnjačkog naroda su navikle na tu političku solidarnost jednih prema drugima i one će se uvijek međusobno braniti. Bez obzira što se događalo među njima, one će uvijek biti na toj liniji obrane svojih vjerskih poglavara i političkih lidera. Konaković je jedno novo lice, ali očekivati da će on promjeniti paradigmu ovakvog ponašanja, to se neće dogoditi“, kazao je Lucović.

Reakcije međunarodne zajednice ipak iznenađuju

Karamatić smatra da su ovaj put međunarodni predstavnici pozitivno iznenadili. „Ako se vratimo trideset godina u prošlost, dakle od prije mjesec dana pa do nazad trideset godina, ne postoji reakcija međunarodne zajednice koja bi osudila bošnjački nacionalizam ili bošnjačke izjave. Ova reakcija američke ambasade i gosp. Sattlera i ostale međunarodne zajednice je jedan presedan za koji se ja nadam da će svrstati Bošnjake na istu ravninu sa Hrvatima i Srbima. Ako se nekome čini da su te reakcije blage, moram napomenuti da se tu radi o diplomatskom rječniku i da je velika razlika između zabrinutosti i duboke zabrinutosti visokih dužnosnika međunarodne zajednice. Tako da je ovo jedan dobar pokazatelj da bi međunarodna zajednica mogla korijenito promjenit svoju politiku u Bosni i Hercegovini i prestati forsirati bošnjačku i muslimansku stvar“, kazao je Karamatić.

Lucović smatra da su reakcije bile očekivano diplomatske, ali i pravovremene. „Na vrijeme su reagirali i s porukom da će se demokracija braniti u institucijama, te da se ništa neće riješavati ovakvom retorikom. Reakcija američke ambasade je bila dvosmislena i povezala je ove izjave s izjavama Milorada Dodika. No, moram istaknuti da je OHR izričito odbacio mogućnost da se političke prilike riješavaju oružanim sukobom“, kazao je Lucović.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)