Featured Video Play Icon

HOĆE LI SE FBIH “ODBLOKIRATI”?GALIĆ/Izvjesne američke sankcije za Lendu, SAD najavljuje dovršetak ranije započetih procesa

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Američki veleposlanik u BiH Michael J. Murphy poslao je nekoliko vrlo jasnih poruka prema političkim dužnosnicima u BiH. A posebno je upečetljiva poruka ta da SAD neće tolerirati blokadu vlasti u Federaciji BiH.

Gotovo uvijek kada se “nešto veliko” događalo na političkoj sceni u BiH, u pozadini je bio prisutan rukopis američke administracije. A da Amerikanci pomno prate formiranje vlasti na razini Federacije, svjedoči i navedena izjava američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja. On je poslao jasno upozorenje koga će smatrati odgovornim za blokadu Federacije, kao i da oni imaju mehanizme protiv toga.

A je li ova izjava potvrda kako će Amerikanci ponovno pokazati inicijativu i svojim metodama razriješiti političku krizu u Federaciji doznat ćemo uskoro. Analitičari smatraju kako SAD završava ranije započete procese od Schmidtove intervencije u izbornoj noći.

Ipak, politolog i novinar Hrvatskog Medijskog Servisa Branimir Galić navodi kako nova Schmidtova intervencija nije potrebna. A ona isto tako može dugoročno biti pogubna po Hrvate ako bi se primjerice uvelo da se isključivo u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije bira i federalna vlada.

Dodao je kako su izgledne sankcije za bošnjačkog potpredsjednika Federacije i dužnosnika SDA Refika Lendu, pogotovo ako se uzme za primjer zašto je prošle godine sanckioniran bivši predsjednik Federacije Marinko Čavara, prenosi RTV HB.

Oko formiranja vlasti u Federaciji stranke proširene sarajevske “Trojke” i HDZ BiH već imaju načelan dogovor oko raspodjele resora. No, u svemu će se dosta toga pitati i SDA, a ovisno od toga koliko dugo cijeli proces bude trajao, posljednju riječ bi ponovno mogla imati Međunarodna zajednica sa SAD-om u ključnoj ulozi.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)