SVETAC DANA “Sveta Franciska Rimska”

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

09.ožujka

Mističarka i redovnica benediktinka. Stroga pokornica, glasovita po svojim viđenjima, objavama, čudesima, duhovnim zanosima. Bila je utjelovljenje poniznosti, poslušnosti, strpljivosti, ljubavi i vjere. Mnogo je molila, osobito za grešnike. Posebnu pobožnost gajila je prema svom anđelu čuvaru, koji ju je vjerno pratio na njezinim putovanjima.

Danas slavimo sv. Francisku Rimsku. S 12 godina udali su je za bogatog rimskog trgovca. S njim je rodila šestero djece kojoj je bila uzorna majka, ali ne samo njima nego i rimskoj sirotinji. U potkrovlju obiteljske kuće uredila je prostor za molitvu i tu se znala često povući. Nakon muževljeve smrti i smrti djece Franciska se, s drugim rimskim gospođama, posvetila brizi za siromahe i bolesne. Od toga je nastala bratovština Oblata u Tor de Specchiu Rimu.

Osjećala je prisutnost i zaštitu svog Anđela Čuvara i živjela je strogim pokorničkim životom. Govorila je kako anđeo čuvar prati dušu u čistilište i da je često posjećuje – kako bi ju svojom nazočnošću i nagovorom utješio i dao joj snagu. Bila je velika pomoćnica duša u čistilištu i uspješno je oslobađala duše koje su od nje tražile pomoć.

U svojim vizijama mogla je pogledati i nebo i pakao i čistilište. Njezin ispovjednik opisao je kako je sveti Arkanđeo Rafael proveo Francisku kroz čistilište i pokazao patnju duša.

Umrla je 1444. godine, a grad Rim je i danas štuje kao svoju zaštitnicu. Od 1925. godine, uz sv. Iliju i sv. Kristofora, zazivaju je i kao zaštitnicu automobilista.

Sveta Franciska Rimska, moli za nas!

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori