Schengen nije ništa poremetio: Hrvatska i BiH jačat će trgovinsku razmjenu

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor nije i neće utjecati na trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom, a očekuje se kako će ona i dalje rasti, ocijenili su u četvrtak u Sarajevu dužnosnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević kazao je kako taj datum nije donio nikakve dramatične promjene jer su sve procedure koje su od tada formalno na snazi bile u primjeni mjesecima ranije pa su bosanskohercegovački izvoznici imali dovoljno vremena za potrebne prilagodbe.

Poteškoće kojih ima, kako je pojasnio novinarima, potječu uglavnom iz nekompatibilnosti različitih sustava u BiH i nepostojanja instrumenata poput elektroničkog potpisa.

“Prošle smo godine imali više od četiri milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, a ona se iz godine u godinu povećava”, podsjetio je Kovačević dodajući kako za 2022. to ujedno predstavlja rast od 30 posto.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako iznimno cijene razmjenu pravodobnih informacija s hrvatskom stranom, koja pomaže održanju i povećanju dosegnute razmjene trgovinske razmjene.

“Šteta (od ulaska u Schengen) nema nikakvih”, kazao je Vuković.

Rekao je i kako se carinske procedure više neće mijenjati, a jedini veći izazov koji predstoji bit će uvođenje novog sustava elektronske provjere ulazaka putnika iz trećih zemalja u EU, kojega će se morati provoditi i na granici Hrvatske.

“Htjeli mi ili ne taj nadzor (po osobi) traje 30 do 60 sekundi i to će značiti manje zastoje”, kazao je Vuković.

Dodao je kako je hrvatska strana najavila da će nastojati opremiti što više prijelaza ovim sustavima kako bi se olakšao prelazak granice.

 

https://www.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori