OESS O IZJAVI REISA KAVAZOVIĆA: Vjerski poglavari odgovorni za održavanje duha suživota

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Poglavari vjerskih zajednica u BiH dijele zajedničku odgovornost za održavanje duha suživota među narodima u ovoj zemlji, ističu iz Misije OESS-a u BiH povodom izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se zemlja mora braniti oružjem ako padnu institucije BiH.

Misija OESS-a u BiH poziva vjerske vođe da pojačaju rad na međureligijskom dijalogu i izgradnji povjerenja, te da promoviraju narative koji doprinose miru i stabilnosti u zemlji.

– Vjerske vođe igraju važnu ulogu u promoviranju mira i tolerancije, posebno u društvu u kojem vjerske zajednice imaju značajnu društvenu ulogu – ističu iz Misije OESS-a u BiH na pitanje Srne kako živjeti u zemlji u kojoj pojedini vjerski poglavari pozivaju na oružje, a ne na suživot i toleranciju.

Iz ove organizacije napominju i da “politički lideri u BiH imaju odgovornost da ne podrivaju ili ompromitiraju institucije”, te da “rade na socijalnoj koheziji i funkcionalnosti vlasti u interesu svih građana”.

Kavazović je za MTV Igman nedavno izjavio da je “današnja borba u institucijama BiH” i da se ne smije dopustiti da se one ruiniraju.

VJERSKI VOĐA – RATNI HUŠKAČ/REIS KAVAZOVIĆ: Moramo biti spremni braniti ovu zemlju oružjem ako institucije padnu

– Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem – dodao je Kavazović.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)