OBRANA NEOBRANJIVOG/Izetbegović razlog za oduzimanje akademskog zvanja njegovoj supruzi pronašao u Izbornom zakonu!

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

Lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku o oduzimanju akademskog zvanja magistra znanosti direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je desetljećima prisutan proces unošenja razdora i smutnje među Bošnjake. U posljednjim godinama, kao je rekao, važan segment tog procesa je kompromitacija autoriteta koje naš narod poštuje.

“Na udaru su, čemu svakodnevno svjedočimo, afirmirani političari, ulema, poznati branitelji. I samo prezime Izetbegović je odavno predmetom ciljanih napada i diskvalifikacija. U posljednje vrijeme fokus je stavljen na moju suprugu Sebiju Izetbegović, profesoricu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kampanja koja se vodi je politički motivirana, radi se o borbi za vlast i pritisku čiji je cilj da se oslabi pozicija SDA pred nastavak pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona”, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, izvršilac najnovije kampanje vezane za akademsko napredovanje prof. Izetbegović je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Iz politički sasvim jasnih razloga uključio se i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Afera će potrajati i dobit će epilog na sudu u Sarajevu. U međuvremenu javnost će biti izložena spinovima, poluistinama i neistinama. Pozivam vas da prepoznate jeftine manipulacije koje potcjenjuju vašu inteligenciju, memoriju i moć rasuđivanja. Ovaj put vam obraćam pažnju na samo tri bitna elementa koji su bili uvod u pokušaj diskreditacije prof. Izetbegović”, navodi lider SDA.

Kako je naveo, sve je počelo izjavom Asima Kurjaka, profesora na Zagrebačkom sveučilištu da maltene ne poznaje Sebiju lzetbegović, i da nije bio mentor na njenom doktoratu.

“Ispostavilo se da postoji obimna dokumentacija o suradnji prof. Kurjaka s prof. Izetbegović, niz zajedničkih projekata, više knjiga s njegovom posvetom, i, naravno, kompletna dokumentacija o njenom doktoratu i njegovom mentorstvu. Suočen s činjenicama, prof. Kurjak je zatim javno povukao svoju izjavu. Međutim, tu nije bio kraj, već se nastavilo s novim neistinama”, tvrdi Izetbegović.

Dalje navodi da se, nakon propalog pokušaja s kompromitacijom doktorata, sišlo stepenicu niže.

“Više nije bio sporan doktorat, ali doveden je u pitanje magisterij prof. Izetbegović, odnosno studij koji je ona obavila na Sarajevskom i Zagrebačkom univerzitetu. Na upit rektora Škrijelja Sveučilište u Zagrebu je odgovorilo da ne postoji evidencija da je Sebija Izetbegović ikada studirala kod njih. Ponovo se pridružio i prof. Kurjak s istom tvrdnjom. A zatim se utvrdilo da postoji i ova dokumentacija – upisni list, potvrde o završenim tečajevima kod prof. Kurjaka u sklopu magisterija, i na kraju sam indeks”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je u gostovanju na TV Hayat početkom ožujka 2023. prof. Izetbegović predočila tri indeksa koji potvrđuju njen redoviti studij u Sarajevu, a zatim i magistarski studij u Sarajevu i Zagrebu. U indeks izdan od Sveučilišta u Zagrebu upisano je deset ocjena, među njima i ocjena prof. Biserke Funduk-Kurjak, supruge prof. Asima Kurjaka.

“Čuvanje dokumentacije nije bila obveza prof. Izetbegović, jer iza izdanih diploma i evidencija o studiranju stoji institucija koja ih je izdala, a ne kandidat. U ovom slučaju to je Medicinski fakultet u Sarajevu, i samo ovaj fakultet može potvrditi dokumente studenta ili ih dovesti u pitanje. I Medicinski fakultet je to uradio u suradnji sa Županijskom inspekcijom za visoko obrazovanje. Ad hoc komisija formirana u ovu svrhu je izvršila potrebne provjere dokumentacije, nakon čega je Nastavno-znanstveno vijeće Medicinskog fakulteta jednoglasno utvrdilo da je kompletan akademski put prof. Izetbegović uredan”, naveo je.

Da dokumentacija nije bila uredna, nemoguće bi bilo da prof. Izetbegović prvo magistrira pod mentorstvom prof. Šimića, a zatim i doktorira pod mentorstvom prof. Kurjaka, stoji u njegovoj objavi.

U procese odobravanja magisterija i doktorata uključene su stručne službe fakulteta, nastavno-znanstvena vijeća, komisije.

“Dakle, deseci ljudi. I nitko nikad od njih nije imao bilo kakvu primjedbu sve dok se 25 godina poslije nije pojavio rektor Škrijelj, koji praktično ne pokušava diskreditirati samo prof. Izetbegović, već i sve te ljude, svoje prethodnike, ugledne profesore i dekane s Medicinskog fakulteta. Pri tome nitko nije našao za shodno da istraži kako je moguće da su njeni dosjei dva desetljeća nakon što je magistrirala i doktorirala pronađeni razbacani u podrumu Medicinskog fakulteta, da nitko ne istražuje tko je i kada dolazio na Medicinski fakultet i izuzimao njene dosjee u pripremi afere. Unatoč svemu navedenom, rektor Škrijelj je nastavio s napadom. Ignorirajući Medicinski fakultet u Sarajevu, ustvrdio je da diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji. Na njegov prijedlog, Senat Univerziteta u Sarajevu je 6. ožujka 2023. godine većinom glasova članova Senata poništio je zvanje magistrice Sebiji Izetbegović. Naravno, konačnu odluku donijet će Sud. Presudu ćemo pričekati, jer su sudski procesi dugi i spori. Sud javnosti će se formirati brže. A taj sud bi trebao pomoći da se politika istjera iz časnih institucija kojima samo nanosi štetu. Politika nema što tražiti na Univerzitetu u Sarajevu. Ni sarajevska, a naročito ne politika iz Zagreba”, zaključio je Izetbegović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori