Doznali smo koliko radioaktivnih gromobrana još uvijek ima u Hrvatskoj te u kojim slučajevima su opasni

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Trojica Hrvata uhićena su nakon što im je u prtljažniku automobila na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije pronađena radioaktivna glava gromobrana. Radioaktivni gromobrani zabranjeni su u Hrvatskoj još 2000. godine, no još uvijek nisu uklonjeni sa svih objekata.

Nadležne službe preuzele su i osigurale radioaktivni predmet, a trojici Hrvata određen je 30-dnevni pritvor. Radioaktivni gromobrani zabranjeni su i na teritoriju Hrvatske trebali su biti uklonjeni sa svih objekata do 31. prosinca 2005. U to vrijeme bilo ih je više od 400, 2012. oko 90, ali do danas nije izgrađeno skladište za odlaganje radioaktivnog otpada. Upitali smo Ravnateljstvo civilne zaštite koliko je radioaktivnih gromobrana još uvijek na teritoriju Hrvatske i koliko su opasni.

Prema njihovim podacima, radioaktivni gromobrani još se uvijek nalaze na 60-ak lokacija. Kad se uspostavi Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uspostavit će se i središnje skladište za institucionalni radioaktivni otpad i iskorištene izvore, u koje će se pohraniti svi preostali iskorišteni radioaktivni izvori porijeklom iz radioaktivnih gromobrana.

‘Stvarna opasnost od radioaktivnog gromobrana, uslijed karakterističnog dizajna, postoji tek u slučaju pada ili neovlaštenog i nestručnog uklanjanja’, objasnili su iz Ravnateljstva.

 

https://www.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori