Featured Video Play Icon

BRADARA: Za hrvatski narod ne bi bilo dobro zaobilaženje jednog dopredsjednika pri formiranju federalne vlasti

Vrijeme:2 min, 36 sec

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara gostovala je sinoć u emisiji Kompas RTV Herceg Bosne, nakon što je jučer preuzela dužnost od dosadašanjeg predsjednika FBiH Marinka Čavare, a potom obavila konzultacije s kandidatom HDZ BiH i Osmorke za premijera FBiH Nerminom Nikšićem.

Na pitanje očekuje li formiranje Vlade Federacije BiH uz intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, s obzirom da nije izgledno da će HDZ i Osmorka u vlast uključiti SDA, Bradara je kazala kako je ona pristalica razgovora, pregovora i mogućih dogovora nego bilo kakve intervencije.

“Mislim da odluke u BiH i o BiH trebaju donositi domaće institucije. Mislim da je ovo 111. izmjena Ustava FBiH. Ja mogu reći da je izmijenjen 111. puta na štetu hrvatskog naroda”, rekla je Bradara.

Ona je dodala da je Schmidt sada bacio lopticu na domaće institucije.

“Ono što je ostalo nejasno jeste, ako se netko u BiH ne želi dogovoriti, a svjedoci smo da postoje snage u BiH koje se ne žele dogovoriti i žele izigrati dogovor, naš ustav ne prepoznaje dogovaranje, već predsjednika FBiH koji imenuje vladu uz suglasnost dva potpredsjednika. Ja sam za konstruktivne razgovore i prijedloge, ali ako vam netko kaže ‘neću ništa ako tu nije SDA’ i slušati jednu te istu priču, bojim se da tu nisu konstruktivni prijedlozi. Nadam se da ćemo doći do političkog dogovora za imenovanje Vlade FBiH i mi ga već imamo, kao i parlamentarnu većinu u oba doma parlamenta”, izjavila je.

Na pitanje što ako Schmidt nametne novu izmjenu Ustava FBiH, Bradara je kazala da ne bi smio ugroziti i degradirati, dugoročno, poziciju Hrvata.

“Ona ne smije ugrožavati poziciju, dugoročno, bilo koga i ne smije dugoročno degradirati poziciju hrvatskog naroda. Ako uzmete način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH i kombinacije, mislim da ima rješenja koja je već nametnuo. Ali ne želim razmišljati u kojem pravcu bi mogao ići”, rekla je.

Na opasku urednika emisije je li opasna opcija da je za izbor premijera dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije BiH, Bradara je rekla: “To je za hrvatski narod pogubno i to tvrdim odgovorno. To ne bi bilo dobro kao trajno rješenje”, istakla je.

Ona smatra da se SDA nije borila za Vijeće ministara BiH ali da joj je stalo do FBiH zbog velikog proračuna i nadležnosti koje nosi entitetska razina.

Smatra da se SDA nekada ponašao kao dijete “koje kada nije po njegovom, uzme loptu i ode s igrališta”.

Upitana boji li se da će SDA, ako ne bude u vlasti, posegnuti za uličnim nemirima, Bradara je kazala:

“Predugo politički djelujem da bih mislila da neće ili da bih rekla ili hoće ili neće. Ali ja bih pozvala, da to nije nikakvo rješenje. Nasilje ne izaziva ništa dobro i trebamo se okrenuti dijalogu ako je moguć i argumentima. I pokušati napraviti Vladu FBiH što prije. Ne želim ni razmišljati što bi se dogodilo kada bi u ovakvoj ekonomskoj situaciji u BiH imali i pozive na nemire. U BiH pozivi na nemire, građanski ili radnički bunt nemaju dimenziju kao u drugim zemljama. Ovdje ni prosvjedi nisu isti kao u drugim zemljama, jer vrijeđaju drugog”, mišljenja je entitetska predsjednica.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori