AFERA “RESPIRATORI”/Novalić optužio NiP za montiranje političkog procesa; citirao Kafkin “Proces” i Ćopića, spominjao Gacko

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održan nastavak suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim zbog afere “Respiratori”.

Obrana prvooptuženog Fadila Novalića u Sudu BiH danas je iznijela završne riječi, a tom prilikom odvjetnica federalnog premijera Nina Karačić- Brković kazala je da je Novalić danas komentirao dokaze koji su izneseni tijekom postupka posebno jer je obrana tijekom glavnog pretresa tražila dokaze s mobilnih telefona i kompjutera koji su oduzeti, prenosi Avaz.

– Mi smo nažalost taj dokaz dobili kasno, pred kraj glavnog pretresa. Tu je ustvari i pronađen dokument o kojem je premijer danas govorio. Govorio je na bazi dokaza koji su nađeni – kazala je Karačić Brković.

Odvjetnica je na pretresu kazala da se tužitelji vode dokazima koji nemaju argumentaciju, ali i da veliki broj svjedoka nije ni morao biti ispitan.

Montirani procesi

Novalić je tijekom svoje završne riječi koju je podijelio na deset poglavlja, referirao se na djelo Franca Kafke “Proces”, gdje je naveo da je u istom položaju kao i glavni lik ovog romana.

Također, istaknuo je da je riječ o političko – montiranom procesu, iza kojeg stoji stranka Narod i Pravda, koji imaju mentora, aludirajući na Elmedina Konakovića.

Cilj ovog procesa jeste diskreditacija njega kao premijera Vlade FBiH, ali i Sebije i Bakira Izetbegović.

Dodao je i to da je njegova obligaciona uloga bila potpisivanje pisama namjere, ali i dokumenata u koje je imala čitava Vlada FBiH uvid, te su jednoglasno izglasali nabavku respiratora.

Pored toga, pomenuo je skupinu koju su sačinjavala tri medija i jedan ministar iz Vlade FBiH, te je ovu postavku nazvao “Gacko je čudo”.

Pogodan trenutak

Novalić u svojoj završenoj riječi navodi i to da je čitav ovaj proces osmišljen i isplaniran, jer se tražio trenutak kada će se moći pokrenuti medijski linč, a pandemija kao i javna nabavka respiratora su bili odlična prilika za to.

Kazao je i to da postoje jasni dokazi toga da se čitav ovaj process montira, te se osvrnuo i na to kada je Hasan Ganibegović otišao kod odvjetnika Kolića, a baš u tom trenutku ih je uslikao Igor Stojanović (SDP).

– Zašto si išao tamo, sada si me napravio vođom kriminalne skupine – citirao je Novalić svoje riječi upućene Ganibegoviću.

Kazao je i to da su tužitelji rad SIPA-e nazvali minimalnom pomoći, te su iskoristili medije na samom početku kako bi stvorili bunt kod ljudi.

– Željeli su da predstave premijera kao nekoga tko krade od ljudi u period kada su im životi ugroženi – kazao je Novalić u svom izlaganju.

Za kraj je završne riječi tužitelja okarakterizirao kao pripovijetku Branka Ćopića “Izokrenuta priča”.

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori