SDA BIH/Nedopustivim napadima na Islamsku zajednicu se pokušavaju ušutkati oni koji brane državu

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

-Kampanja koju vlasti entiteta RS i HNS vode protiv Islamske zajednice i Bošnjaka neodoljivo podsjeća na kampanju koja se vodila početkom 90-ih godina, što je bila uvertira za brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, za etničko čišćenje i sustavne masovne zločine koji su kulminirali genocidom, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz ove stranke naglašavaju da je posebno indikativno da u “sinkroniziranom napadu sudjeluju sljedbenici politika koje su presuđene za genocid i etničko čišćenje, odnosno udruženi zločinački pothvat, kojima je tijekom agresije cilj bio podjela Bosne i Hercegovine”.

SDA smatra da su sustavni napadi na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini pokušaj da zamjenom teza odgovornost za “svoje antidržavne postupke i prijeteću šovinistički retoriku” prebace na one koji štite Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i institucije.

– Oni vrlo dobro znaju da je Islamska zajednica imala i ima časnu ulogu, da nije inicirala i ohrabrivala stravične zločine počinjene u ratu, niti je blagosiljala njihove počinitelje, kao što nakon rata nije štitila i slavila zločince, pravdala zločine, te zagovarala velikodržavne projekte. Radili su i rade to upravo oni koji prozivaju reisa Kavazovića. Stav reisu-l-uleme Kavazovića da će bosanskohercegovačke patriote braniti institucije Bosne i Hercegovine, a zatim i državu svim sredstvima, pa i oružjem, je činjenica. Izjavu da će netko braniti vlastitu državu kao prijetnju mogu tretirati samo oni koji tu državu žele napasti, podijeliti ili urušiti njene institucije – poručili su iz SDA.

Iz ove stranke navode da Dodik i HNS ovakvim napadima neće uvesti autocenzuru niti pokolebati ‘patriote’ koji su spremni sa sačuvaju vlastitu državu, niti mogu sakriti svoju odgovornost za njeno podrivanje.

– U svemu ovome je poražavajuća i zabrinjavajuća šutnja takozvane “Trojke”. Njome se pokazuje da među strankama koje se svrstavaju u probosanske nažalost ima i onih kojima je umjesto obrane državnih i vjerskih institucija prioritet naklonost koalicionih partnera. Takav stav ne iznenađuje s obzirom na to da se i stranke Trojke nerijetko pridružuju sinkroniziranim napadima na Islamsku zajednicu – navodi se u priopćenju SDA.

Podsjećamo, Kavazović je za MTV Igman, u maniri radikalnog političara, kazao da Bošnjaci moraju pokazati da su na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine. Dodao je da, ako one padnu kao što je to bilo ’92, moraju biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)