Predsjednik Xi obećao potaknuti kinesku proizvodnju

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Predsjednik Kine Xi Jinping obećao je da će povećati proizvodne kapacitete zemlje i da se neće oslanjati na inozemna tržišta, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Govoreći u nedjelju na godišnjem sastanku parlamenta u Pekingu, Xi je rekao da bi Kina trebala biti u stanju sama se brinuti za sebe, navodi France 24.

– Uvijek sam govorio da postoje dva kritična područja za Kinu: jedno je očuvanje naših sredstava za uzdržavanje, a drugo je izgradnja snažnog proizvodnog sektora – rekao je Xi, prema državnom People’s Dailyju.

– Kao velika nacija od 1,4 milijarde ljudi, moramo se osloniti na sebe. Ne možemo ovisiti o tome da će nas međunarodna tržišta spasiti – dodao je Xi.

Komentari, tijekom sastanka s izaslanicima koji predstavljaju kinesku ekonomski naprednu pokrajinu Jiangsu, opovrgavaju zabrinutost u Pekingu zbog sve neprijateljskijeg međunarodnog okruženja i zaostajanja u rastu kod kuće.

Dok su kineske tehnološke ambicije pogođene nizom ograničenja od strane Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika, Peking je udvostručio potrebu za izgradnjom industrije koja će se oslanjati na same sebe i odmaknuti se od uvoza za sektore koji se smatraju ključnima za nacionalnu sigurnost, kao što su poluvodiči i umjetna inteligencija.
Washington je posljednjih mjeseci pooštrio sankcije kineskim proizvođačima čipova, navodeći zabrinutost za nacionalnu sigurnost i mogućnost da kineska vojska koristi tehnologiju.

Kongres Nacionalne stranke (NPC) započeo je obraćanjem premijera u odlasku Li Keqiangom koji je najavio povećanje vojne potrošnje i skroman ekonomski rast.

Cilj rasta BDP-a za 2023. od “oko pet posto” malo je ispod tržišnih očekivanja i dolazi u trenutku kada se kineske vlasti bore s time kako zaustaviti nedavno preusmjeravanje globalnih proizvodnih lanaca na zemlje kao što su Indija i Vijetnam.

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori