MINISTAR OBRANE BIH HELEZ/S Galićem imam izuzetno dobru suradnju, ali moramo poštovati Daytonski sporazum

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez za Faktor je komentirao izjavu svog zamjenika Slavena Galića da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH.

“Imam izuzetno dobro suradnju s kolegom Galićem, ali to je njegov osobni stav, a ne Ministarstva obrane BiH. Kao ministar obrane i najodgovorniji u ovom resoru mogu reći da moj stav o angažiranju vojnika iz Hrvatske proizlazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma. A tamo jasno piše da vojske susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, ne mogu biti dio mirovnih miisija u BiH. Ja sam legalista i poštujem Dayton i zakone BiH”, izjavio je Helez.

Istaknuo je kako je to i stav međunarodne zajednice.

“Tijekom nedavne posjete sva tri člana Predsjedništva BiH Bruxellesu u tamošnjim institucijama Europske unije jasno im je poručeno kako neće biti angažiranja vojnika iz Hrvatske i Srbije u snagama EUFOR-a”, naglasio je Helez.

Dodao je kako je svjestan da je Hrvatska veoma važan međunarodni partner BiH.

“Hrvatska je naš susjed, važan glas na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. No mi moramo poštovati zakone, odnosno Daytonski sporazum”, jasan je Helez.

Helez je još od kraja siječnja i teške ozlijede noge “izvan stroja”.

“Noga mi je još u gipsu. Nadam se da ću na kontroli ovog četvrtka konačno nakon 42 dana skinuti gips i u potpunosti se vratiti svojim obvezama u Ministarstvu. Uprkos ovim zdravstvenim problemima, bio sam maksimalno angažiran radeći i od kuće”, rekao je on.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo