HNS BiH osudio poziv vjerskog lidera za pripremu na oružani sukob

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine najoštrije je osudio “ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u kojoj je, 4. ožujka za MTV Igman, javno pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u Bosni i Hercegovini”.

VJERSKI VOĐA – RATNI HUŠKAČ/REIS KAVAZOVIĆ: Moramo biti spremni braniti ovu zemlju oružjem ako institucije padnu

“Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je u ponedjeljak iz HNS-a BiH.

Dodaju kako, u svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude.

“Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, napisali su u priopćenju.

Iz HNS-a smatraju kako je neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere diljem države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja.

“HNS izražava zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera te ponavlja kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje”, navodi se.

Na kraju su napomenuli kako su legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njezino članstvo u obitelji Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza.

Večernji list/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori