(FOTO) PROBA NA TERENU! Hrvatska vojska dobila pojačanje: Nova tehnologija je impresivna

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj bili su prisutni na prezentaciji i demonstraciji upotrebe naprednog taktičkog osobnog radija “TAKRAD” u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Radi se o jedinstvenom radiju koji su razvile hrvatske tvrtke RIZ Profesionalne elektronike d.o.o. i Impel Groupa d.o.o., uz podršku Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Pokazna vježba održana je u situacijskim uvjetima kako bi se prikazala učinkovitost i funkcionalnost radija, prenosi Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo prikazanim sposobnostima radio uređaja u pokaznoj vježbi mehaniziranog voda 2. mehanizirane satnije, 2. mb „Gromovi“ u kojoj su sudjelovala i borbena oklopna vozila Patria.

‘Sto posto hrvatski proizvod’
Istaknuvši da će upotreba ovog radio uređaja dodatno unaprijediti i modernizirati sposobnosti Hrvatske vojske ministar je rekao kako je glavni cilj vježbe bio vidjeti njegov praktičan način uporabe. „Imamo 100 posto hrvatski proizvod koji u usporedbi s dosadašnjim uređajem koji smo koristili, ima ozbiljne prednosti. Pohvalio bih i sam vod koji je sudjelovao u ovoj vježbi i pokazao značajke sustava koji će se koristiti u budućnosti“, istaknuo je.

„Danas smo vidjeli prednosti uređaja i njegovu praktičnu uporabu. Čestitam svima vama koji ste posljednjih pet godina sudjelovali u razvoju samog radio uređaja. U ovih pet godina uložen je vrlo ozbiljan rad u suradnji s tvrtkama partnerima. Svi zajedno i dalje ćemo težiti daljnjem razvoju uređaja sukladno zadanim ciljevima sposobnosti koje želimo da Hrvatska vojska ima“, rekao je.

Ministar je naglasio kako su ovi uređaji samo jedan dio od brojnih ulaganja u opremanje i modernizaciju svih grana Hrvatske vojske istaknuvši da su vojnikinje i vojnici u fokusu rada cijele Vlade i kako se upravo zbog toga sustavno osiguravaju sredstva za njihovo materijalno opremanje, spomenuvši pritom skoru nabavu dodatnih vozila Patria, dolazak Bradley vozila te sustav protuzračne obrane kratkoga dometa koji je nabavljen prošle godine.

MORH

„U svakodnevnoj komunikaciji s načelnikom i cijelim Glavnim stožerom te zapovjedništvom HKoV-a jasno se iskazuju potrebe HV-a za koje u ovim izazovnim vremenima zahvaljujući jako dobroj komunikaciji s našim partnerima pronalazimo sva rješenja. Unatoč brojnim poremećajima na tržištu poštujemo zadane rokove. Do 2026. godine naš je cilj srednja pješačke brigade. S tim ciljem ćemo se i dalje razvijati“ rekao je.

Uređaj prilagođen NATO standardima

Pripadnicima koji su sudjelovali u vježbi ministar je poručio: „Želim da i dalje jačate unutar Hrvatske vojske i da zahvaljujući opremi koja se nabavlja budete i dalje izvrsno ocijenjeni na svim vježbama, misijama i aktivnostima te da pokazujete kako ste vi ti koji možete biti prvi među jednakima. Naravno da ovaj grb koji nosite ima svoj teret, a to je da morate živjeti uistinu krajnje čisto, biti primjer svima u društvu na koji način se poštuje i voli Hrvatska država koju smo tako teško stekli zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. Oni su dali temelj hrvatskoj vojsci, a vi taj temelj ponosno gradite i dalje za sve buduće generacije koje će doći u Hrvatsku vojsku“.

Iduća dva mjeseca u Petrinji će testirati nove radio uređaje, istaknuo je voditelj Odsjeka u Odjelu za komunikacijske sustave u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske pukovnik Robert Topčić. „Provodit ćemo testiranje tehničko-taktičkih značajki gdje ćemo u konačnici definirati taktičke zahtjeve i specificirati radio uređaj prije isporuke značajnije količine uređaja, odnosno opremanja Oružanih snaga, kazao je pukovnik Topčić.

Voditelj odjela za razvoj komunikacijskih i elektroničkih sustava u Ministarstvu obrane brigadir Vedran Vejić rekao je kako je radio uređaj Takrad u potpunosti prilagođen NATO standardima. „Ključno je istaknuti da radio uređaj radi u NATO vojnom frekfentnom području te da je softverski definiran radio što znači da se može bez problema, bez izmjene hardvera prilagoditi svakoj situaciji. To je ono što je najvažnije i što nam omogućava interoperabilnost sa savezničkim snagama, ako ova brigada ili bilo koji njezin dio bude upućen u operacije pod vodstvom NATO-a. Uređaj sam je malen, prilagođen da naše vojnike prati gdje god idu, da bude dovoljno izdržljiv i vojnicima predstavlja pouzdanog pratitelja. To smo za sada postigli, on je vrlo otporan, kvalitetan i može uistinu puno toga odraditi“, kazao je brigadir Vejić.

otvoreno.hr/ https://www.otvoreno.hr//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori