STIŽU PROMJENE/Evo koja nova pravila uvodi FIFA

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru svjedočili smo premijernom isprobavanju posebnog pravila o sudačkim dodacima regularnom dijelu utakmice. Izgubljeno vrijeme u kojem lopta nije u igri mjerilo se u sekundu pa smo tako na svim utakmicama dobivali dulje sudačke nadoknade, nekada i u trajanju do petnaestak minuta.

Iz krovne svjetske nogometne organizacije FIFA-e stižu vijesti kako bi to pravilo uskoro moglo postati univerzalno primjenjivo te da će se zbog određivanja duljine nadoknade pedantno mjeriti cjelokupno izgubljeno vrijeme, uključujući ono kada igrači slave golove.

“Moramo se boriti protiv gubitka vremena. Vidjeli smo da je na prošlom Svjetskom prvenstvu puno vremena dodano upravo iz tog razloga. Želimo da dodavanje potrebnog vremena bude univerzalno i dosljedno pravilo. Želimo da svi suci znaju da svatko mora dodati izgubljeno vrijeme zbog ozljeda, zamjena…”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i dodao:

“Proslave golova se ne mogu i ne smiju ukinuti. Moraju se nastaviti jer to je bit nogometa, ali morat će se dodati vrijeme koje se gubi. Pravila nogometa su univerzalna i moraju se primjenjivati ​​do kraja i tijekom cijele utakmice.”

Anti-Martinez pravilo

Uz spomenuto pravilo, priprema se još niz promjena koje će stupiti na snagu. Gol se neće moći poništiti ako rezervni igrač uđe u teren za igru osim ako ne ometa igru. To pravilo uvodi se zbog slučajeva u finalu Svjetskog prvenstva kada su i Argentina i Francuska zabijale golove dok su neki rezervni igrači ulazili na teren.

Također, neće se suditi da je igrač u zaleđu kada primi loptu od protivnika koji je namjerno igrao loptom, uključujući i rukom. Uvodi se i “Anti-Martinez” pravilo zbog sjajnog golmana Argentine. Golmani ubuduće neće moći ometati igrača koji izvodi penal odgađanjem udarca ili diranjem okvira gola i mreže.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Šport/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori