Daran Bašić: Dr.Tuđmanu jugokomunistički ostaci, politički diletanti, bezglavi smušenjaci a Plenkoviću vrlo važan korektiv

Vrijeme:4 min, 54 sec

 

Prvi predsjednik samostalne hrvatske države – koju još uvijek imamo – izrazio je g. 1996. i potvrdio po povratku s medicinskih pretraga u SAD-u svoju temeljnu političku poziciju. Ona je u tom trenutku imala u središtu postavku: Ne ćemo dopustiti nikomu da jugokomunistički ostatci opet učine da Hrvatska bude tuđa kolonija, da opet postane podvrgnuta ni pokorna nekoj metropoli izvan nje. Upozorio je na sluge i plaćenike koji djeluju među nama i koji se povezuju s jugokomunističkim ostatcima i sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti.

Franjo Tuđman umro je prije 23 godine. Vlast u Hrvatskoj odmah je prešla u ruke spomenutih. On to više nije mogao spriječiti.

Dvadeset jednu godinu Tuđmanova potresnog govora u zagrebačkoj zračnoj luci, čovjek na čelu izvršne vlasti u Hrvatskoj postavio se otvoreno sasvim drukčije, a tako se postavlja i ovih godina otkako je na vlasti. Za njega od Hrvatske Državnosti jedva da je ostalo slovo “D”. O nasljedovanju Tuđmana u protivljenju pretvaranju Hrvatske opet u koloniju stranih metropola, ni o sluganstvu i ortačenju svih vrsta “vragova” na štetu Hrvatske, o tomu on nije ni pisnuo. Ni tada ni ikada. Zašto? – Zato što bi svaki napad na protivnike hrvatske samostalnosti s kojima se toliki ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude… značio i napad na sebe samoga. Na AP-a!

 

  Dr. Franjo Tuđman – govor  Zračna luka Pleso 23. studenoga 1996. 

 

– Nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje.

Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima…

Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima…

Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda.

Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija.

Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom.

Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini – rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

 

 

PLENKOVIĆ: ‘Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva’ 25. 05. 2017.

 

Premijer Andrej Plenković poručio je danas s Dana otvorenih vrata udruga kako njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo.

Podaci da od preko 50 tisuća registriranih udruga aktivno djeluje njih oko 30 tisuća govori koliko je značajan obol kojim udruge pridonose oblikovanju kvalitetnijeg i socijalno pravednijeg društva, rekao je Plenković na svečanosti u Hrvatskom glazbenom zavodu, jednoj od najstarijih udruga u Hrvatskoj, koja je ove godine proslavila 190. godišnjicu djelovanja.

“Uključivanje građana u sva područja društvenog djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice, te omogućava najvažnije – inicijativu građana”, naglasio je premijer.

Vlada, poručio je, prepoznaje važnost djelovanja organizacija civilnog društva, potiče i rad udruga i volonterstvo, te razvija suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnog društva, a sve to radi kroz duh partnerstva, kao i zajedničko djelovanje.

Premijer podsjeća na dva okvira za djelovanje s udrugama, institucionalni i financijski. Kad je riječ o financijskoj potpori, navodi da je u 2015. godini bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, da je za udruge i organizacije civilnog društva alocirano 1,6 milijardi kuna.

Za rad u udrugama treba motiv i energija

“S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna, već i iz fondova EU-a”, naglasio je Plenković i dodao kako je u ovoj godini planirano preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata u različitim područjima.

“Uloga organizacija civilnog društva vrlo je važna kao svojevrsni korektiv i signal za političke stranke i državne instituicije u brojnim pitanjima. Interakcija, razmjena ideja, mišljenja i prijedloga vrlo je bitna”, rekao je premijer i zahvalio svima koji rade u udrugama.

Za raditi u udrugama treba motiva, puno vremena i energije, tim više jer nije riječ o lukrativnoj aktivnosti, istaknuo je Plenković.

Dani otvorenih vrata udruga, koje organizira Vladin Ured za udruge, održavaju se po šesti put, a cilj im je građanima približiti programe i aktivnosti udruga. Do subote, 27. svibnja udruge će organizirati više od 430 različitih događaja, a ove je godine poseban naglasak stavljen na projekte i programe udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora.

Udruge godišnje ostvaruju preko šest milijardi primitaka i prihoda, od čega 1,6 milijardi čine donacije iz javnih izvora, navela je Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge.

U udrugama više od 13 tisuća zaposlenih

U udrugama je, ističe, više od 13 tisuća zaposlenih, preko 40 tisuća volontera.

U sklopu današnje svečanosti uručeni su ugovori za 28 najuspješnijih projekata prijavljenih na poziv Podrška organizatorima volontiranja. Projekti će se sufinancirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od 25 milijuna kuna.

Dani otvorenih vrata udruga ove se godine održavaju u suradnji s manifestacijama Hrvatska volontira i Gledaj (u)druge, a sve aktivnosti mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo.

Večernji list /https://m.vecernji.hr/

 

Daran Bašić, Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori