Obučili smo oko 10 tisuća ukrajinskih vojnika, tvrdi zapovjednik misije obuke EU

Vrijeme:54 sec

 

Europska unija već je obučila oko 10 000 ukrajinskih vojnika u okviru misije obuke, rekao je u četvrtak zapovjednik misije viceadmiral Herve Blejean. “Krajem prošlog mjeseca 10 000 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku”, rekao je u intervjuu za televizijski kanal LCI.

U svibnju ćemo doći do brojke od 15 000 i, očito, nećemo stati na tome. Prema Blejeanu, većina onih koji su na obuci nisu imali nikakvog borbenog iskustva. “Na primjer, okupimo 600 ljudi koje nam pošalju Ukrajinci, većina njih nema vojnog iskustva. U nekoliko tjedana formiramo jedinice pripremljene za slanje na bojišnicu”, rekao je. Dotaknuo se i pitanja školovanja pilota. “Oni savršeno dobro razumiju da je potrebno puno vremena za obuku ukrajinskog pilota, koji može upravljati starim modelom poput Suhoja, da upravlja novim modelom F-16”, rekao je i dodao: “To traje od jedne do dvije godine”.

Odluka o uspostavi misije EU-a za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM Ukrajina) donesena je 17. listopada 2022. Dvogodišnja misija trebala bi obučiti oko 15 000 ukrajinskih vojnika. Misija je pokrenuta 15. studenog 2022. godine.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori