RUMUNJSKA/“Rusija širi lažne vijesti o našoj vojsci na moldavskoj granici”

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Rumunjsko ministarstvo obrane upozorilo je da su deseci objava na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da Bukurešt gomila trupe i vojnu opremu na granici s Moldavijom dio kampanje lažnih vijesti Kremlja.

“Podsjećamo sve da se točnost takvih senzacionalističkih i paničnih informacija najbolje može provjeriti konzultiranjem službenih izvora”, priopćilo je rumunjsko ministarstvo, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Moldavija se nalazi između Rumunjske i Ukrajine, članica je EU i NATO-a, s kojima dijeli granicu dugu 1200 kilometara. Rusija drži više od 1000 vojnika u moldavskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Rusija je lažno tvrdila da Ukrajina planira invaziju na Pridnjestrovlje izazivajući sumnju da Moskva traži izgovor za aneksiju separatističke regije, kao što je učinila s ukrajinskim Krimom 2014.

Na Twitteru objavljeno da vojska Rumunjske kreće prema moldavskoj granici

Moldavska predsjednica Maia Sandu i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorili su da Moskva planira destabilizirajuće aktivnosti unutar druge zemlje kako bi opravdala invaziju iz Pridnjestrovlja koja bi Moldaviju mogla pretvoriti u prostor lansiranja ruskih napada na Ukrajinu.

Verificirani profil na Twitteru jer 26. veljače objavio fotografiju koja navodno pokazuje rumunjsku vojsku kako se kreće prema granici s Moldavijom.

“Rumunjska je raspodijelila protuzračne sustave na moldavskoj granici. Rumunjski tenkovi i oklopna vozila su također raspoređeni na granici”, objavljeno je na Twitteru stranice koja tvrdi da se nalazi u američkom Massachusettsu i da piše o “geopolitičkim i vojnim vijestima iz cijelog svijeta”.

Objava je u međuvremenu izbrisana, no na Twitteru je podijeljena nekoliko stotina puta. Neki korisnici koji su podijelili tu objavu pišu da je rumunjska vojska već prešla u Moldaviju.

Rumunjsko ministarstvo: Nije bilo nikakvih promjena u raspoređivanju snaga i protuzračnih sustava

Constantin Spanu, glasnogovornik rumunjskog ministarstva obrane, za RSE je odbacio tvrdnje s Twittera i rekao da nije bilo nikakvih promjena u raspoređivanju rumunjskih snaga i protuzračnih sustava.

Do Drugog svjetskog rata veći dio Moldavije bio je dio Rumunjske. To je bilo prije nego što je Moldaviju okupirao Sovjetski Savez i pretvorio zemlju u sovjetsku republiku. Moldavija i Rumunjska imaju zajedničku povijest, jezik i kulturu.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori