PREDSJEDNIK SRBIJE NA RTS VUČIĆ O EUROPSKOM PLANU ZA KOSOVO/Rekli su mi ako ne prihvatite izgubit ćete sve, završili bismo kao 90-ih

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obraća se večeras na nacionalnoj televiziji (RTS) u povodu europskog plana za Kosovo, s kojim se jučer načelno suglasio u Bruxellesu, nakon što ga je oporba, posebno desna, dočekala na nož pripisujući mu izdaju nacionalnih i državnih interesa.

Vučić se poslije sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Bruxellesu našao pod salvom primjedbi poput one da bi potpisivanje sporazuma značilo “da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u UN-u, odnosno praktičnom uspostavljanju nezavisnosti Kosova”, do najava skupova i nacionalnog okupljanja na ulicama kao odgovor na namjeru da “za Zajednicu srpskih općina predaju cijelu državu Srbiju”.

“Nije bilo pregovora, rekli su uzmite ili ostavite”

Vučić je rekao da je jučer održan tek jedan razgovor i najavio da će ih biti još. “Bio je jedan razgovor, nismo se dogovorili, nastavit ćemo”, rekao je Vučić u emisiji Takovska 10 na RTS-u.

On je naveo da je francusko-njemački plan u međuvremenu, kako je kazao, postao europski prijedlog.

“Taj plan Europske unije je došao kao ideja Emmanuela Macrona i Olafa Scholza, donijeli su papir. Nikog nisu pitali, nije bilo uopće mogućnosti za pregovore, rekli su uzmite ili ostavite”, rekao je on.

On je naveo i da je upozoren o posljedicama neprihvaćanja prijedloga, među kojima su zaustavljanje europskih integracija i izravno povlačenje investicija.

“Zemlja bi ostala izolirana”, upozorio je Vučić. Dodao je da je Srbija predala “oštar i temeljit odgovor”. “Oni su se vratili s kozmetičkim izmjenama”, rekao je.

“Ja nemam što kriti”

“Bilo je ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo i završimo kao devedesetih uz potpunu ekonomsku propast, rekao sam da je Srbija spremna raditi na implementaciji mnogih stvari iz plana”, rekao je Vučić.

Kaže da su srpski mediji objavljivali dijelove europskog prijedloga. “Ja kažem da nemam što kriti, ovo nam je postavljeno: Ili hoćete ili nećete. Borrellova izjava je vrlo neodređena, ja sam govorio o konceptu ili okviru. Spremni smo razgovarati o svim temama, i to bi dovelo do normalizacije”, rekao je Vučić.

Vučić se žali da ga sabotiraju i izdaju. “Evo, ja hoću lagati i varati sve za zapadu. Zašto me izdajete? Zašto to radite?”, rekao je Vučić.

“Nema šanse da pristanu na promjene sporazuma”

Prihvaćanje ovakvog sporazuma bi značilo da Kosovo može ući u UN, rekao je. “Zato ga nisam potpisao”, rekao je. Kaže i da nema šanse da EU pristane na promjene sporazuma.

Vučić se žali da je on dežurni krivac za sve i da ga zbog Kosova napadaju i oni koji nikad nisu bili nacionalisti.

“Radim i dalje, ali i dalje me napadaju oni koje sam ranije spominjao. Žele da kažem sve što planiramo i radimo”, rekao je Vučić.

“Bar neko vrijeme nema opasnosti od sankcija”

“Ja neću sudjelovati u implementaciji nekih stvari. Rekao sam to u Lice Macronu i Scholzu. Ja dok sam predsjednik neću potpisati priznanje Kosova i primanje Kosova u UN. A nakon mene, gledajte što ćete”, rekao je.

“Bar neko vrijeme ne postoji opasnost od sankcija, pritisaka će biti. Nitko neće pustiti da pregovori traju u nedogled, ali do sada su trajali u nedogled”, rekao je Vučić.

“U ovom prijedlogu ne piše ‘neovisno Kosovo’, ali suštinski je to de facto priznanje”, rekao je Vučić.

“Mi moramo razmišljati o sebi, o svojoj budućnosti”, rekao je Vučić i dodao da očekuje da Kosovo neće u skorije vrijeme formirati Zajednicu srpskih općina.

“Jednom kad to budu napravili, onda ćemo razgovarati o teškim temama”, rekao je Vučić. Rekao je da to može biti za mjesec, dva ili nekad kasnije.

“Rekli su: Ovo morate uraditi ili ćete izgubiti sve”

“Rekli su nam: ‘Mi imamo rat u Europi, moramo uraditi to i to, vi ste dio toga. Ovo morate uraditi ili ćete izgubiti sve’. Mi smo se do sada provukli kroz iglene uši. Oni su se u sedam dana povukli s tržišta koje je koliko puta veće od srpskog”, rekao je Vučić.

“Neka narod bira one koji su kockari, ja nisam kockar”, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori