(VIDEO-FOTO) Nekažnjeni zločini/Daran Darko Bašić: Uz još jednu obljetnicu raspuštanja logora Armije BiH Muzej “Bitka za ranjenike”

Vrijeme:3 min, 26 sec

 

 

U organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata iz HNŽ-a, u srijedu, 1. ožujka, u Jablanici će biti obilježena 29. obljetnica od raspuštanja logora Armije BiH Muzej “Bitka za ranjenike”, priopćili su iz te udruge.

Obilježavanje će započeti polaganjem vijenaca kod Muzeja u Jablanici u 10,30 sata nakon čega će uslijediti sveta misa za poginule i umrle logoraše koja će se održati u župnoj crkvi, s početkom u 11 sati.

Iz spomenute udruge također navode da je prijevoz osiguran iz Mostara, ispred Trga hrvatskih velikana u 9,30 sati.

29. obljetnica od raspuštanja logora Armije BiH Muzej “Bitka za ranjenike”, ono što su zatočenici prošli je više od užasnog

 

No logor Armije BiH Muzej “Bitka za ranjenike” nije jedino mučilište Hrvata civila i pripadnika HVO-a.

Po podatcima Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH više od 14.444 Hrvata je bilo zatočeno u 331 logoru tzv. Armije BiH (u 23 općine), više od 10.386 civila i više od 4.098 vojnika HVO-a. U tim logorima ubijena su 632 Hrvata, 50 njih na ritualan način.

Logori Hrvata, Muslimana i Srba na teritoriju Bosne i Hercegovine (BiH) jesu činjenica i ne smije ih se negirati. U tim su logorima počinjeni pojedinačni i mnoštveni zločini pa je dodatni zločin nijekati te zločine. Pored najnehumanijih logora postojali su i sabirni logori (mjesta), gdje su zločini bili rjeđi, iz kojih se zatočenike slalo u zloglasne logore.

Velik broj dokumenata, fotografija, iskaza preživjelih logoraša, u monografiji znakovita naslova  „Od tvorca logora do radosti poricanja“ skupio je i uredio sada već pokojni Anđelko Kvesić, autor knjige i tada predsjednik predsjednik Udruge hrvatskih logoraša u središnjoj Bosni.

Autor monografije Anđelko Kvesić istaknuo je kako ta knjiga donosi istinu i činjenice o stradanju Hrvata u BiH, odnosno, o odvođenjima u logor hrvatskih civila i pripadnika HVO-a.

„Sadržaj monografije donosi točne i objektivne podatke, iskaze svjedoka i preživjelih logoraša, fotografije, i doslovce, dokazni materijal o tome, kakav su tretman civili hrvatske nacionalnosti i pripadnici HVO-a imali u više od petsto logora za vrijeme Domovinskog rata“, kazao je Kvesić.

Napomenuo je i kako je tzv. Armija BiH formirala 331 logor, a VRS (Vojska Republike Srpske) 194 u kojima su mučeni i zlostavljani Hrvati.

Kvesić, je također, istaknuo kako naslov monografije govori o tomu da danas oni koji su formirali logore osjećaju radost poricanja, jer za stradanja hrvatskih logoraša, pred bh. pravosuđem nema odgovornih.

Kvesićeva monografija „Od tvorca logora do radosti poricanja“ sadrži izvorne podatke, organizacijsku strukturu logora, popise stražara, informacije o uvjetima i načinima mučenja, o zapovjednom osoblju i istinu o karakteru rata u BiH.

 

Monografija Anđelka Kvesića

Monografiju Anđelka Kvesića „Od tvorca logora do radosti poricanja“ možete pronaći ovdje:

 

Iz te monografije  izdvojili smo za ovaj prikaz samo neke dijelove, zemljovide, grafičke i tabelarne prikaze, fotografije i svjedočenja, ali i novinske napise o suđenjima, u kojima su često poricane nedvojbeno točne i za muslimansko-bošnjačku stranu vrlo neugodne činjenice, koje se sustavno u bosansko-bošnjačkim i u stranim medijima prešućuju. Takvim “selektivnim pamćenjem” stvara se u domaćoj i inozemnoj javnosti posve iskrivljena slika o onomu što se u razdoblju 1992.-1995. doista događalo. A da i ne govorimo o redovitoj praksi opstrukcije pravde kada su, vrlo rijetko, vođeni sudski postupci zbog takvih zločina za koje i subjektivnu i objektivnu odgovornost nose zapovjednici i pripadnici tzv. Armije BiH odnosno njihovi politički nalogodavci i nadzornici, uglavnom iz redova SDA-e.

Daran Darko Bašić, glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

 

I na stranicama pokojnog generala Slobodana Praljka možete pronaći niz prikupljenih dokumenata . Izdvojen je jedan:

LOGORI U SREDIŠNJOJ BOSNI

IZVORI PODATAKA: Izjave zatočenika, Izjave zarobljenih pripadnika armije, Popisi
MCK, Vanredni Izvještaj: Str. Pov.br. 01/640-93 od 19.9.1993.godine od zapovjednika
OG ”Zapad” Selme Cikotića upućen Komandi 3. K. Armije.  ………

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/neki%20logori%20VRS%20i%20ABiH/LOGORI_POD_NADZOROM_ABIH_SREDNJA_BOSNA.pdf

 

I na koncu pred vama je svjedočenje dano za RTV Herceg Bosne nekadašnjih zatočenika logora tzv. Armije RBiH u Jablanici o torturama kojima su bili izloženi.

Hrvatsko nebo

Odgovori