REAKCIJE IZ RS NA SCHMIDTOVU ODLUKU DODIK/Schmidt nije visoki predstavnik, već putnik namjernik; STEVANDIĆ: U RS će se primjenjivati zakoni Narodne skupštine RS

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje su “trebale potvrditi njegovo imenovanje, a nisu”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, a koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć. Visoki predstavnik odluku je donio nakon izvanredne sjednice Vijeća za provedbu mira, a nakon jasnog naloga Ustavnom sudu BiH “da hitno reagira, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta.”

Dodik je u vojoj reakciji na odluku OHR-a zaključio da se “danas u Sarajevu, s pravnog stajališta, nije dogodilo ništa”.

“Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutarnja pitanja BiH i RS-a”, poručio je entitetski predsjednik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će se u ovom entitetu “primjenjivati ono što donese Narodna skupština, a ne Christian Schmidt”.

“Žao mi je što i mi njega ne možemo suspendirati i njegove odluke zato što ga ne priznajemo”, poručio je Stevandić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)