OŠTRE OPTUŽBE NA RAČUN SDFA TROJKA/“Parlamentarna manjina” u FBiH koja priziva okretanje Rusiji i Istoku kreira atmosferu bezakonja i kaosa

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka, koje čine tzv. Trojku priopćile su kako podržavaju sve inicijative usmjerene ka zaštiti stabilnosti i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Podsjećaju da je obveza visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma štićenje pravnog poretka i poduzimanje mjera na sprečavanju njegovog urušavanja.

– Javno proklamirane namjere dijela stranaka parlamentarne manjine u entitetu FBiH da blokiraju uspostavu vlasti opasan su presedan. Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast, što je praksa u svim demokratskim društvima. Ističemo da stranke koje zagovaraju blokade i nastavak disfunkcionalnosti FBiH izravno rade u interesu rušitelja Bosne i Hercegovine. Svojim djelovanjem podržavaju tvrdnju secesionističkih snaga da je Federacija BiH nefunkcionalan dio države i “teret” za razvoj drugog entiteta, navodi se u priopćenju SDP BiH, Naroda i pravde i Naše stranke. Iako u priopćenju ne navode koje su to stranke “parlamentarne manjine” jasno je d aludiraju na SDA i saveznika te stranke DF

Kažu da se sprečavanjem formiranja vlasti u FBiH potiče dalja afirmacija svih oblika neustavnog djelovanja, uključujući separatizam.

– Stranke čiji dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku očito sve blagonaklonije gledaju na kreiranje atmosfere bezakonja i kaosa, po uzoru na neke slične prakse na istoku. Najave nereda, pozivanje na nemire i nametanje vladavine sile umjesto vladavine prava očit je primjer razbojničkog mentaliteta kojim se te iste strukture namjeravaju služiti za opstanak na vlasti. Takozvana događanja naroda su oprobani recept totalitarnih država, represivnih i diktatorskih režima, navodi se u priopćenju Trojke.

Takve namjere moraju, ističu, biti osujećene od strane svih činitelja pravnog poretka, a stabilnost i mir moraju biti zaštićeni.

– Ako su neke stranke uspjele “stimulirati” pojedine oporbene zastupnike da preko noći postanu politički prebjezi, to im ne daje za pravo da smatraju da su kupili volju cijelog jednog naroda. Izborni rezultati su jasni, kao i parlamentarna većina. Stoga, u slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obvezom omogući parlamentarnoj većini da realizira svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH, navodi se u priopćenju Trojke.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori