Čime se skupina Wagner bavi u Africi?

Vrijeme:5 min, 13 sec

 

Skupina Wagner je aktivna i u Africi. Ne radi se samo o „uslugama“ koje wagnerovci pružaju kao plaćenici. Kako funkcionira „sustav Wagner“? Što ta skupina bliska Kremlju uopće radi u Africi? Na početku se o njihovoj nazočnosti obično šire samo glasine, a kasnije to postane javna tajna. Tisuće pripadnika plaćeničke skupine Wagner aktivno je u nekoliko afričkih zemalja. U Centralnoafričkoj Republici primjerice po navodima ruskog veleposlanika 1890 „ruskih instruktora“ podržava vladine trupe u građanskom ratu. U Libiji je aktivno i do 1200 plaćenika Wagnera, koji se bore na strani pobunjeničkog lidera Kalifa Haftara. U Maliju je proruska i antizapadna vojna hunta, po izvještajima promatrača, u tu zemlju dovela nekoliko stotina wagnerovaca, koje se u Maliju tereti za teške oblike kršenja ljudskih prava.

Stručnjaci tvrde da nazočnost skupine Wagner u Africi ima puno ozbiljnije razmjere od ovih već spomenutih. „Wagner se s vremenom transformirao od pružatelja vojnih usluga u mrežu poduzeća koje su aktivne u raznim afričkim državama“, kazao je nedavno analitičar Julian Rademeyer za DW na Minhenskoj konferenciji. „Oni operiraju u sivoj zoni između više ili manje ilegalnih aktivnosti – i tako dobro pokrivaju cijeli spektar.”

Ruski utjecaj u Africi

Rademeyer radi za mrežu civilnog društva “Global Initiative against Transnational Organized Crime” (GIATOC) – I sa svojim je kolegicama I kolegama nedavno objavio izvještaj o Wagneru u Africi. “U tom izvještaju mi dolazimo do zaključka da je skupina Wagner danas najutjecajniji ruski akter u Africi, i da njihove, odnosno aktivnosti firmi koje pripadaju Wagneru ali to skrivaju, imaju loš utjecaj na afrički kontinent.”

Rusija želi povećati svoj utjecaj u Africi. Skupina Wagner je vjerojatno jedan od instrumenata za ostvarenje tog cilja, baš kao i državni posjeti šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova zemljama Afrike, ali i vojne kooperacije i trgovina oružjem, te dijelom i besplatne isporuke hrane ili gnojiva. Očito kao znak zahvale za sve to, prilikom prošlotjednog glasanja o Rezoluciji Ujedinjenih Naroda (UN) o agresorskom ratu u Ukrajini registrirano je 15 suzdržanih glasova afričkih zemalja. A Eritreja i Mali su sa svojim „ne” još jasnije stali na stranu Rusije.

Skupina koja je navodno nazvana po njemačkom skladatelju Richardu Wagneru, utemeljena je 2014. od strane Putinu odanog poduzetnika Jevgenija Prigožina. Od tada se Wagner etablirao kao neizostavni privatni akter koji zastupa ruske interese. Prigožin je nedavno po prvi put javno rekao da on stoji i iza tvornice trolova “Internet Research Agency”, koja je aktivna na društvenim mrežama, i to pogotovo na zapadu – kako bi širila dezinformacije u korist Rusije. U izvještaju GIATOC-a o aktivnostima Wagnera se može čitati i o kampanjama s ciljem ostvarivanja utjecaja na stavove afričkog stanovništva.

Kremlj koristi skupinu Wagner kao „instrument diplomacije u Africi“ – tako to naziva jedan predstavnik istraživačkog kolektiva “All Eyes on Wagner” u razgovoru s DW-om. Skupina stručnjaka analizira aktivnosti Wagnera diljem svijeta. Identitet tog predstavnika je poznat redakciji, a kako bi se zaštitio, on koristi pseudonim „Gabriel“.

Gabriel nam kaže da plaćenici na licu mjesta posjeduju i firme kćeri: „U Rusiji su privatne vojne firme zabranjene, ali je na neki način dozvoljeno da privatne ruske vojne firme djeluju izvan Rusije“. Osim toga, Gabriel dodaje: „I svaki put Kremlj izdaje dozvolu kako bi brend Wagner širio svoje aktivnosti u Africi.”

Zlato, drvo, rudnici…

Marka Wagner je, sudeći po međunarodnim istraživanjima, aktivna i u onim područjima koja nemaju veze sa sigurnosnim pitanjima. U srpnju je “All Eyes on Wagner”, s još jedanaest europskih partnerskih medijskih kuća, objavio da skupina Wagner u velikom stilu zarađuje na skupocjenom tropskom drvu iz Centralnoafričke Republike. Vlada u Banguiju je, kako stoji u tom izvještaju, jednoj Wagnerovoj firmi kćeri dala koncesiju za neograničenu sječu na području površine 187.000 hektara.

Slično je i u slučaju centralnoafričkog rudnika zlata Ndassima. I tamo je, sudeći po navodima iz spomenutog izvještaja, jednom kanadskom rudarskom poduzeću oduzeta koncesija, koja je dodijeljena jednoj firmi s Madagaskara, koju se također spominje i u GIATOC-ovom izvještaju, u kojem je ona proglašena Wagnerovom firmom kćeri. Istraživanje magazina “The Africa Report” otkrilo je kako je Wagnerova mreža preko kamerunske morske luke Douala uvozila tešku mehanizaciju za rudnike. U međuvremenu se, kako se tvrdi, za transport sirovina tjedno organiziraju tri konvoja teretnih vozila iz Banguija do Douale. U pratnji konvoja su, kao osiguranje, članovi skupine Wagner opremljeni teškim naoružanjem, tvrdi se.

Rusi „vladari“ u svim lukrativnim područjima

U Centralnoafričkoj Republici, čini se, skupina Wagner nastavlja diverzificirati svoje poslove. Skupina je pokušala „protjerati“ s tržišta francusku šećeranu SUCAF, kaže Joseph Bendounga, šef oporbene stranke MDREC. U razgovoru za DW on navodi još jedan primjer: “Oni upravo pokušavaju optužiti francusku pivovaru Castel da podržava i financira teroriste. Rusi su vladari u svim područjima koji donose novac, uključujući i carinu i poreze.“

Od toga bi mogla profitirati tvrtka First Industrial Company, koja u Banguiju proizvodi pivo i žestoka alkoholna pića. Sudeći po navodima GIATOC-a, tvrtka je registrirana na jednog ruskog poslovnog čovjeka čije se ime često spominje u izvještajima o poslovanju skupine Wagner.

Rusija ne demantira povezanost s First Industrial Company. Jedan Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Banguiju za DW kaže: “Dobro to ide, jer su u Centralnoafričkoj Republici vrlo omiljena pića proizvedena po ruskim receptima.” I dodaje kako se želi popularizirati rusku kulturu među stanovništvom Centralnoafričke Republike, a ujedno i – zaraditi. Privatni investitor može raditi što god želi, kaže glasnogovornik: „Pa to je zakon slobodnog tržišta.”

Plakat
Plakat “Hvala Wagneru” u Maliju

Novi planovi u Africi?

Čini se da se intenziviraju ekonomske aktivnosti Wagnerove mreže u Africi. I to usprkos činjenici da se Wagnerovi plaćenici otvoreno bore na strani Rusije u ratu protiv Ukrajine. „U nekim su slučajevima brojni plaćenici povučeni kako bi se borili u Ukrajini, drugi ostaju na licu mjesta“, kaže GIATOC-ov analitičar Rademeyer za DW. “Nema naznaka za to da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do povlačenja Wagnerovih plaćenika iz Afrike.“

Upravo suprotno: Wall Street Journal je prije nekoliko dana, uoči prve godišnjice početka rata 24.2., a pozivajući se na izvore u američkim tajnim službama, objavio da skupina Wagner u Čadu planira puč, i to zajedno s lokalnim pobunjenicima.

Rademeyer se pribojava „da će Wagner u Africi imati nove metastaze i nastaviti rasti, sve dok ne bude intervencije protiv tog utjecaja. Europa i njezini partneri morali bi u tom kontekstu puno bolje surađivati s Afrikom.”

 

https://www.dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori