Jesu li drevni „bogovi“ opet zaposjeli svijet sve više ispražnjen od Boga židovstva i kršćanstva?

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

Donosimo razmišljanje gospođe Wolf kao jedan od najnovijih pokušaja da se razumije stanje svijeta sustavno pražnjenoga od kršćanskog Boga, da se razumiju razni procesi i zla koja se u njemu posljednjih godina napadno događaju. Njih je postalo praktički nemoguće objasniti racionalnim, znanstvenim i ostalim ovozemaljskim, materijalističkim razlozima, znanjima i spoznajnim metodama kojima se čovječanstvo u novom vijeku u pravilu koristilo.

 

„…Budući da je naša (židovska) tradicija o Satanu [Sotoni] više impresionistička nego značaj koji se poslije pojavio u sklopu kršćanskih pripovijedi, osjećala sam da „Satan“ nije dovoljan da bi se u cijelosti objasnilo neobjašnjivo, neposredno zrcalno gledanje na ono što bijaše naše društvo, od onoga što se bijaše propisivalo u najmanju ruku kao pretpostavku moralnog sustava do onoga što se propisivalo u pogledu smrti i okrutnosti. No u to doba nisam još imala bolji koncept od kojega bih pošla.

Tada sam čula za pastora po imenu Jonathan Cahn, koji je napisao knjigu pod naslovom „The Return of the Gods” [Povratak bogova].

https://www.christianbook.com/return-of-the-gods-jonathan-cahn/9781636411422/pd/411429

Taj naslov u meni je odjekivao.

I premda se ne slažem sa svime u toj knjizi, središnja tvrdnja pastora Cahna – da smo se okrenuli od judeo-kršćanskog Boga i tako otvorili vrata naše civilizacije negativnim duhovima „bogova“ tako da nas oni zaposjednu – čini mi se ispravnom.

Jonathan Cahn je mesijanski židovski vjerski službenik . On je sin izbjeglice pred Holokaustom. Donedavno svjetovni ateist, Cahn je kao mlad čovjek doživio iskustvo blisko smrti koje ga je dovelo do toga da prihvati Isusa – ili, budući da se on poziva na prisutnost Ješue [Isusa] pod njegovim izvornim hebrejskim imenom, – kao svoga Gospodina i Spasitelja. Pastor Cahn vodi vjersku službu sa sjedištem u Wayneu, u saveznoj državi New Jersey, koja okuplja židove i pogane.

http://bethisraelworshipcenter.org/about%20Us/AboutJC.php

U „Povratku bogova“, njegova ne-vjerojatna, pa ipak na neki način održiva teza koja čovjeka opsjeda, glasi: Drevne mračne i metafizički organizirane sile, „bogovi“ starine, „vratili“ su se u našu navodno uznapredovalu, svjetovnu poslije-kršćansku civilizaciju.

Pastor Cahn razrađuje ideju da su – zato što smo se okrenuli od zavjeta s JHVH-om [Jahvom, starozavjetnim Bogom Stvoriteljem, nap. prev.], posebice mi u Americi, i mi na Zapadu, a napose od 1960-ih naovamo – drevni „bogovi“ ili, bolje reći, drevne poganske energije, koje su bile istisnute od jednoboštva i prognane na rubove civilizacije i ljudskih aktivnosti – vidjeli „otvorena vrata“, a time i dom otvoren da ga ponovno zaposjednu, u nama.

On dokazuje da smo doista postupili tako…“

 

Kosim slovima označen i upravo donesen tekst, preveden s engleskoga, dio je opširna razmatranja o „povratku drevnih bogova“ u našu civilizaciju sve više ispražnjenu od židovskoga i od kršćanskoga Boga i od kršćanstva. Napisala ga je dr. Naomi Wolf, američka mislilica koja postaje sve popularnija u američkim i širim razmjerima.

Židovski obraćenik na kršćanstvo Wolf objavio je nekoliko knjiga, a posebna priznanja i promidžbu doživio je od vodećeg američkog dnevnika „The New York Times“, koji je inače svjetovno-agnostičke orijentacije, sa snažnim pečatom svjetovnog, ateističkog Židovstva i zapadnih liberala. Čitav tekst gospođe Wolf preveden je i objavljen na portalu Epoha.

Naomi Wolf: ‘Drevni bogovi su se vratili na Zemlju’

Donosimo razmišljanje gospođe Wolf kao jedan od najnovijih pokušaja da se razumije stanje svijeta sustavno pražnjenoga od kršćanskog Boga, da se razumiju razni procesi i zla koja se u njemu posljednjih godina napadno događaju. Njih je postalo praktički nemoguće objasniti racionalnim, znanstvenim i ostalim ovozemaljskim, materijalističkim razlozima, znanjima i spoznajnim metodama kojima se čovječanstvo u novom vijeku u pravilu koristilo. (Z. Gavran)

 

Naomi Wolf/ Substack/ Z. Gavran, Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori