DERBI U MAKSIMIRU/Lekina utakmica istine! Dinamo je ranjivi favorit, a Hajduk je zapravo jači bez nekih prvotimaca: Mijo ili Šljivo, isto ti se piše

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Dinamo dočekuje Hajduk u 23. kolu SuperSport HNL-a…

Najveći hrvatski derbi u Maksimiru posljednja je Hajdukova šansa da zakomplicira utrku za naslov prvaka. Dinamo ima osam bodova prednosti i utakmicu manje. Kad se to zna, sve je jasno. Hajduku treba pobjeda jer s remijem neće previše dobiti, a ako pretrpi poraz, Modri će moći dignuti sve četiri u zrak i otići na godišnji.

Izvješća kažu da Hajduk stiže u Maksimir desetkovan, a koeficijenti na kladionicama sugeriraju da je Dinamo popriličan favorit. Ivanu Leki nedostajat će gotovo cijela jedna momčad, no kada stavite sva ta imena na papir i kada vidite tko je sve na dispoziciji, lako se zaključi da je jedini ozbiljni gubitak moguće neigranje gripoznog Marka Livaje, najboljeg igrača Hajduka. Svi ostali spadaju u onu čuvenu prispodobu: Šljivo ili Mijo, isti je vrag.

Čak bi se moglo reći da će se Hajduk pojačati samim tim jer u sastavu neće biti nekih prvotimaca koji na gotovo na svakoj utakmici, a posebice u derbijima, naprave po dvije-tri kardinalne pogreške. U tom kontekstu gledano, mogući nastup mlađahnog Luke Vuškovića neće biti neka otegnuta okolnost Bijelima. Veliki Hajdukov talent teško da može biti gori od dosadašnjih prvotimaca, može biti u najgorem slučaju isti, a vjerojatnije je da će biti bolji.

Dojma sam da je treneru Leki od imena koje ima na raspolaganju puno važnije kakvu će taktiku sastaviti; hoće li nastaviti forsirati otvorenu, napadačku igru ili će narediti polubunker i igru na kontru.

Kristalno je jasno da je Dinamu u hrvatskom prvenstvu najteže igrati protiv momčadi koje znaju igrati obranu, pa se zatvore i vrebaju šansu iz kontre. Modrima mnogo više paše kada se suparnik otvori i pokuša se nadmetati. Jasno je i zašto je to tako. Dinamo je još uvijek najkvalitetniji u HNL-u i savršeno mu odgovara otvoreni gard suparnika.

Naravno, pitanje je zna li uopće Lekin Hajduk igrati u zatvorenoj varijanti, odnosno može li biti uspješan ako se tako postavi. Trebao bi znati jer uvijek je lakše složiti obrambenu nego napadačku igru. To i jest najveći problem Hajduka u hrvatskom prvenstvu. Protiv svih klubova u ligi izuzev Dinama Hajduk je prisiljen napadati, to se od njega jednostavno očekuje, a ima upitnu kvalitetu za takvu igru. Protivnik se mudro povuče, namjesti dvostruki blok i čeka kontru. Šansa će uvijek doći, samo treba biti strpljiv.

E, sad bi Hajduk tu taktiku mogao prodati Dinamu, barem veći dio utakmice. Što duže bude držao nulu, šanse će mu rasti. Kada utakmica uđe u završnicu, sve će biti otvoreno, tada više nema favorita.

Što Leko priprema i hoće li tvrdoglavo nastaviti s koncepcijom koja se pokazala neprimjerenom za momčad Hajduka u ovoj fazi njihove suradnje, doista je teško reći. Bit će to u nekom smislu Lekina utakmica istine. Polaganje najtežeg ispita.

Dinamo također nije iskazao neku velebnu formu na početku proljetnog dijela prvenstva, no ipak je izgledao bolje od Hajduka. Ante Čačić nema većih problema sa sastavljanjem momčadi, pa je i tu u prednosti u odnosu na stratega Bijelih.

Sve to skupa ipak ne mora ništa značiti. Derbiji su posebne utakmice, tu trenutačna forma ili pozicija na ljestvici ne moraju previše značiti. Za Leku i njegov rad u Hajduku derbi u Maksimiru mogao bi biti prijeloman. Ako Hajduk trijumfira, i Leki i Bijelima bit će puno lakše nastaviti raditi, a ako izgubi, pogotovo uvjerljivo, Leko će tek tada shvatiti što znači biti na udaru kritika.

Piše: Ivica Medo

gol.hr/  https://gol.dnevnik.hr//Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)