RAMSKA NARODNA STRANKA/Osnovana nova politička stranka Hrvata u BiH, žele biti jaka oporba

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je u subotu u Rami a njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) kojega predvodi HDZ BiH.

Ivančević i njegovi suradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se “utopili” u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

“Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju”, kazao je u subotu Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

Kazao je i kako su Hrvati u Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravične raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive ali je spreman djelovati i na višim razinama vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili oporbu koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

“Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji”, kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki oporbeni glas među Hrvatima.

Najavio je suradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja oporbe politici koju vodi HDZ BiH.

Ivančević je na čelu općine Rama već četvrti mandat i svaki put je pobijedio u srazu s kandidatima iz HDZ BiH. Ramska općina je po zadnjem popisu iz 2013. godine brojala nešto više 14 tisuća stanovnika od kojih je Hrvata oko 10 tisuća no ta je lokalna zajednica važna i politički i gospodarski jer se u njen proračun slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru koja se koristi za proizvodnu električne energije.

Tako su u ovoj godini u općinskom proračunu po tom osnovu planirani prihodi od oko 10 milijuna eura.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori