AMERIČKI PREDSJEDNIK BIDEN/Nije racionalno da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu za ABC News u petak da ideja da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini nije racionalna, nakon objave mirovnog plana Pekinga za sukob.

– (Ruski predsjednik Vladimir) Putin tome plješće, pa kako bi to moglo biti dobro?, rekao je Biden za ABC News na godišnjicu rata u Ukrajini.

– Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan, dodao je.

– Ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna, kazao je Biden u intervjuu.

Kineski plan poziva obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju i upozorava protiv uporabe nuklearnog oružja. Plan, iznesen u dokumentu ministarstva vanjskih poslova, ponavljanje je kineske linije otkako je Rusija pokrenula ono što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” 24. veljače prošle godine.

Biden je također ponovio i komentare da za sada neće slati F-16 u Ukrajinu, rekavši da ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy trenutno ne treba borbene zrakoplove.

– Sada mu ne trebaju F-16, rekao je Biden. Za sada to isključujem.

U istom intervjuu rekao je i kako postoji mogućnost da kineski predsjednik Xi Jinping nije znao za sumnjivi kineski špijunski balon koji je preletio SAD ranije ovog mjeseca.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori