(VIDEO) Jesu li moguće sankcije OHR-a zbog blokade Federacije?

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Kako se pri imenovanju Vlade Federacije najavljuju blokade od predstavnika SDA, postavlja se pitanje hoće li OHR reagirati i sankcionirati pojedine dužnosnike poput Refika Lende.

Jer Ured Visokog predstavnika u prošlosti je znao reagirati na osnovu procjene antidaytonskog djelovanja kod pojedinih hrvatskih i srpskih dužnosnika. Provjerili smo je li moguća nova reakcija Christiana Schmidta s kojom bi se razriješila izgledna politička kriza u Federaciji.

Korištenje bonnskih ovlasti Visokog predstavnika u BiH ne bi bilo ništa novo, iako je taj mehanizam rjeđe korišten posljednjih godina, navode sugovornici RTV HB

Predsjednik ŽO HDZ BIH HNŽ Stjepan Bošković ističe kako bi bilo pogubno da se nakon neimplementacije izbornih rezultata 2018. godine, ne implementiraju ni rezultati od posljednjih izbora 2022. i da postojeću federalnu vladu imamo u još jednom mandatu.

A politolog Danijel Vidović navodi kako je pogubno što je kroz cijelo poslijeratno razdoblje stasala čitava jedna nova generacija, a BiH se nije uspjela izgraditi kao funkcionalna država pa tako i Federacija kao entitet.

“Po pitanju rukovodstva Federacije potrebno je prihvatiti realnost i postojanje dogovorene parlamentarne većine”, kazao je Bošković.

“Postoji više modela oko rješavanja moguće političke krize u Federaciji, ali blokade od strane SDA nisu nimalo začuđujuće”, navodi Vidović.

Bilo kako bilo Zastupnički dom Parlamenta Federacije bi u ovom tjednu trebao potvrditi Lidiju Bradaru kao novu predsjednicu Federacije, nakon čega se kreće u postupak imenovanja federalne Vlade.

Više u prilogu:

rtv-hb.com/ https://rtv-hb.com/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)