SARAJEVO/Za Bećirovića zaključivanje ugovora o granici BiH i Srbije prioritetno pitanje

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

“U skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je da se na predstojećoj redovitoj sjednici Predsjedništva BiH 20. siječanja uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, u vezi s državnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, s prijedlogom konkretnih zaključaka”, priopćeno je iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića.

 

“Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na reguliranje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici. U tom kontekstu, 8 pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obje države”, priopćeno je.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocjenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne suradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspješnog pozicioniranja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj ravni.

Ugovorno reguliranje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišoj političkoj razini , ali nije bilo sastanaka ovlaštenih povjerenstava za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije na mišljenje, početkom ožujka 2019. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo pozitivno vanjskopolitičko mišljenje sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja.

Također, unapređenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama od temeljne je važnosti za stabilnost i ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, naročito u odnosu na postizanje punopravnog članstva u Euvropskoj uniji, priopćeno je iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)