BLINKEN UPOZORIO KINU/Bit će posljedica ako ćete pomagati Rusiji

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wanga Yija da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazali su američki diplomati.

Šefovi diplomacija dviju supersila razgovarali su na tajnoj lokaciji u Münchenu, a State Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što je završio.

Odnosi su sve napetiji

Odnosi Pekinga i Washingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doletio iznad američkog kopna, a američki ga lovci po zapovjedi predsjednika Joea Bidena srušili. U isto vrijeme Zapad pažljivo motri pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Washington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ubojitu ratnu pomoć Rusiji.

“Državni tajnik je prilično otvoreno upozorio na posljedice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sustavnom izbjegavanju sankcija”, kazao je visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati neimenovan.

Dodao je da Kina pokušava sjediti na dvije stolice tvrdeći da želi pridonijeti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimati “zabrinjavajuće korake” s namjerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Wang je nekoliko sati ranije na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerirao europskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da “neke snage ne žele da rat uskoro završi”, ali nije rekao koje.

Kinezi se nisu ispričali Amerikancima zbog balona

Blinken i Wang sastali su se nakon što je šef kineske diplomacije rekao da su Sjedinjene Države “histerično” reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni zrakoplovi su početkom veljače srušili balon koji je prvo nadletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici. Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, Wang je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenula s kursa.

“Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?”, upitao je šef kineske diplomacije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Dužnosnik State Departmenta kazao je novinarima da je Blinken izravno i iskreno nekoliko puta rekao Wangu da se kršenje američkog zračnog prostora ne smije ponoviti. Kina se na tom sastanku nije ispričala za kršenje zračnog prostora Sjedinjenih Država.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori