Stambene zajednice za beskućnike mogle bi se zatvoriti: ‘Ljudi neće imati gdje spavati‘

Vrijeme:54 sec

 

Ministarstvo odgovara da su osigurana sredstva za novo trogodišnje razdoblje koja bi omogućila nastavak projekta stambenih zajednica. Oko 60 beskućnika u posljednjih šest godina dobilo je odgovarajuću skrb kroz model stambene zajednice u kojima su se školovali i učili samostalnom životu, no nastavak projekta je upitan zbog prijepora oko datuma kada bi resorno ministarstvo trebalo raspisati novi natječaj i osigurati sredstva.

Broj beskućnika u Hrvatskoj kreće se, ovisno o procjenama, između dvije do čak deset tisuća. Točnu je brojku gotovo nemoguće utvrditi jer dio njih nikad ne zatraži pomoć od centara za socijalnu skrb, udruga civilnog društva ili vjerskih organizacija koje skrbe o beskućnicima.

Osim u prihvatilištima i prenoćištima, u kojima ima svega 450 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, dio beskućnika dobio je smještaj u stambenim zajednicama. Najčešće je slučaj o mladim beskućnicima i onima koji su izašli iz sustava alternative skrbi.

Dvije u Zagrebu, jedna u Puli

Dvije stambene zajednice nalaze se u Zagrebu, jedna u Puli. Njima upravljaju Hrvatska mreža za beskućnika, organizacija koji okuplja 18 udruga diljem zemlje, te Crveni križ.

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)