ETIOPIJA/Izraelska diplomatkinja izbačena sa summita

Vrijeme:50 sec

 

Izraelski diplomatkinja visokog ranga, Šeron Bar Li, izbačena je danas s godišnjeg summita Afričke unije u Etiopiji uslijed eskalacije spora o statusu Izraela u ovom bloku.

Na snimcima objavljenim na internetu prikazano je da je obezbjeđenje interveniralo tijekom ceremonije otvaranja summita i obratilo se Bar Lijevoj, prije nego što je ona izašla.

“Izrael je veoma nezadovoljan zbog ovog incidenta u kojem je zamjenik direktora za Afriku, veleposlanica Šeron Bar Li, izbačena iz dvorne Afričke unije usprkos svom statusu akreditiranog promatrača i iako je imala propusnicu”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik predsjedtelja povjerenstva Afričke unije Eba Kalondo rekla je da je diplomatkinja sklonjena jer se očekivao dolazak veleposlanika Izraela u Etiopiji.

Izrael je za ovaj incident optužio Južnoafričku Republiku i Alžir, ključne zemlje u bloku od 55 država, uz ocjenu da je događaj podstaknut “mržnjom”.

Južnoafrička Republika je odbacila optužbe i priopćila da blok još nije donio odluku o prijavi Izraela za status promatrača u ovoj organizaciji.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)