SUD BiH/Potvrđena optužnica za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u logoru Manjača

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu protiv dvojice bivših vodećih ljudi logora nedaleko Banje Luke te 13 pripadnika Vojske Republike Srpske zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima, što je uključivalo i teška premlaćivanja koja su rezultirala smrću žrtava.

 

Kako je priopćio Sud BiH, optužnica tužiteljstva protiv nekadašnjeg zapovjednika Vojno-istražnoga zatvora Banje Luke Rajka Drljače i njegova zamjenika Bućana Milića te stražara u tome logoru odnosi se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Između ostalog navodi da su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

To je podrazumijevalo nezakonita zatočenja, premlaćivanja, držanje u nečovječnim uvjetima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela, koja su počinjena nad više desetaka žrtava, civila i ratnih zarobljenika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Među žrtvama je bilo žena i starijih osoba, a premlaćivanja su rezultirala smrtnim posljedicama, navodi se u priopćenju.

Logor na planini Manjači, nedaleko od Banje Luke navodio se u haaškim presudama nekadašnjim vodećim srpskim vojnim i civilnim dužnosnicima Radoslavu Brđaninu, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji su osuđeni na kazne zatvora između 22 i 44 godine.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)